Dukovanskej atómke hrozí, že koncom roka jej nepôjde ani jeden blok

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:11 • 2 min
Dukovanskej atómke hrozí, že koncom roka jej nepôjde ani jeden blok

PRAHA - V dukovianskej jadrovej elektrárni v Česku teraz nepracujú tri reaktory zo štyroch. Keby museli technici odstaviť aj štvrtý, obnovenie činnosti elektrárne by bolo problematické. Na začiatku 90. rokov sa totiž zbavili záložnej kotolne, bez ktorej nevyrobia paru potrebnú na obnovenie jej prevádzky.

slovakia

left justify in out

Ako priznávajú ľudia z jadrovej elektrárne Dukovany, všetci dúfajú, že jej jediný fungujúci blok vydrží do sprevádzkovania odstavenej jednotky, prípadne trojky. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Manažéri z vedenia ČEZ, ktorému jadrová elektráreň patrí, si v 90. rokoch mysleli, že k odstaveniu všetkých štyroch blokov súčasne nemôže dôjsť. Lenže v období Vianoc bude "štvorka" potrebovať vymeniť palivo a dukovianski zamestnanci sa modlia, aby dovtedy stihli uviesť do prevádzky aspoň jeden z odstavených blokov.

 

ČEZ sfušoval kontrolu Dukovian. V dôsledku toho prichádza o miliardy. "Bolo to neprezieravé (rozobrať starú kotolňu na začiatku 90. rokov, pozn. iDNES), ale boli si asi veľmi istí, že ju nikdy nebudú potrebovať. Na začiatku budovania kapitalizmu sa urobilo veľmi veľa zlých rozhodnutí. Temelín pomocnú kotolňu má," uviedla predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Riešenie by sa podľa nej našlo, jedno je dokonca bizarné. "Museli by tam dopraviť mobilnú kotolňu odinakiaľ. V prípade najväčšej núdze by svoju prácu dokázala urobiť aj veľká parná lokomotíva, aké dnes vidieť v múzeu. Je to nepríjemné, ale riešiteľné," krčí ramenami Drábová.

 

"Náhradná kotolňa by mala v prípade odstavenia všetkých štyroch blokov cenu zlata. Než sa dá pokyn na nahrievanie bloku, keď ho uvádzame do činnosti, potrebujeme horúcu napájaciu vodu do parogenerátorov," vysvetlil jeden z technikov elektrárne, ktorý nechcel byť menovaný. Dukoviansky hovorca Jiří Bezděk potvrdil, že sa ČEZ chystá kúpiť mobilnú kotolňu. Či bude plynová, alebo mazutová, zatiaľ nespresnil. Isté je, že pôjde o investíciu za desiatky miliónov korún. Odborníci spočítali, že pološtátny ČEZ stráca na obrovskej odstávke Dukovian už takmer 4 miliardy Kč (147,95 milióna eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies