Dúhový PRIDE Bratislava 2016 sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 13:57 • 2 min
Dúhový PRIDE Bratislava 2016 sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia

BRATISLAVA - Dúhový PRIDE Bratislava 2016 sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Bratislavské Hviezdoslavovo námestie, ktoré je dejiskom podujatia, je ohradené kovovými zábranami.

slovakia

left justify in out

Organizátori púšťajú ľudí do vnútra iba, ak prejdú kontrolou. Nepúšťajú ich s fľašami, a to ani plastovými ani sklenenými, nemôžu mať pri sebe ani parfumy a iné spreje. Situácia je na mieste zatiaľ pokojná, prišli stovky ľudí. Na mieste je mestská polícia, aj niekoľko hliadok štátnej polície. Nad Starým Mestom lieta vrtuľník.


Šiesty ročník podujatia Dúhový PRIDE sa začal dnes o 13:00. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je "Chceme sa brať! Vážne!" V prvej časti podujatia Dúhový PRIDE Bratislava 2016 vystupujú s príhovormi hostia a doplní ich hudba. Pochod mestom by sa mal začať medzi 14:00 a 14:15. Po pochode bude na ľudí čakať koncert kubánskej kapely Azucar Cubana. Medzi hlavné ciele akcie patrí zviditeľnenie LGBTI ľudí, ktorí chcú mať rovnakú príležitosť na šťastný život ako všetci ostatní, upozornenie na prekážky, ktoré LGBTI ľudia zažívajú, a ponúknuť riešenia ako aj uzákonenie partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby mohli žiť svoj život dôstojne, bezpečne a v núdzi sa o seba navzájom postarať. Akciu organizujú občianske združenia zastupujúce LGBTI menšinu - Queer Leaders Forum a Iniciatíva Inakosť a tiež Nomantinels, bratislavské queer divadlo (divadlo venujúce sa rodovej problematike, napríklad téme homosexuality v tradičnej spoločnosti, pozn. redakcie).


V Bratislave sa dnes konajú celkovo tri pochody. Na podujatie Dúhový PRIDE reagujú ďalšie dva. Prvý organizovaný stranou Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko sa začal o 12:00 na železničnej Hlavnej stanici. Druhý, ktorý pripravila iniciatíva Hrdí na rodinu, sa začne o 15:00 pred Národnou radou SR (NR SR). Jeho účastníci chcú vytvoriť reťaz od NR SR cez Zámockú ulicu, Michalskú bránu až po Hlavné námestie. Protestu, ktorý organizujú 'Kotlebovci' pod názvom "Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave", sa zúčastňuje niekoľko desiatok ľudí. Člen Kotlebovej strany Marián Mišún, ktorý pôsobí ako asistent poslanca NR SR za túto stranu Milana Beluského, na jeho začiatku uviedol, že ide o spontánne zhromaždenie ľudí a tiež petičnú akciu za vystúpenie Slovenska z EÚ. Protestujúci sa pomaly presúvajú do centra mesta v sprievode polície.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies