Dúfam, že prezidentská kampaň pobeží v duchu fair-play

NETKY.SK • 4 Január 2014, 16:21 • 2 min
 Dúfam, že prezidentská kampaň pobeží v duchu fair-play

BRATISLAVA - Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca.

slovakia

left justify in out

Hokejový tréner Ján Filc, ktorý je šéfom petičného výboru prezidentského kandidáta Andreja Kisku, si želá férovú predvolebnú kampaň. "Prichádzam zo športu, ktorý má svoje pravidlá a nesie v sebe ducha fair-play. Dúfam, že aj kampaň pobeží v jej duchu a že kandidáti a ich podporovatelia budú používať také nástroje, ktoré prislúchajú rozvinutej a serióznej spoločnosti, akú Slovensko dnes má," povedal.

Kampaň pred voľbou prezidenta SR sa začína 15 dní pred začiatkom hlasovania a končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom. Kampaňou sa podľa zákona rozumie činnosť kandidátov, politických strán a hnutí, prípadne ďalších subjektov v prospech voľby kandidáta, vrátane inzercie alebo reklamy prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania, hromadných informačných prostriedkov, veľkoplošných nosičov, plagátov a iných nosičov informácií. Počas moratória je kampaň zakázaná.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Na to, aby záujemcovia mohli bojovať o Prezidentský palác, potrebujú minimálne 15.000 podpisov od občanov alebo 15 podpisov od poslancov Národnej rady SR. Čas na ich odovzdanie majú do 9. januára.

Kandidatúru na post prezidenta SR oznámili premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a Peter Osuský zo SaS. Záujem kandidovať prejavili aj Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer, poslankyňa NR SR za OĽaNO Helena Mezenská. Niektorí z nich už petičné hárky odovzdali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona