Duelom gigantov štartuje v stredu 6.ročník KHL, Slovan začne v piatok v Donecku

NETKY.SK • 2 September 2013, 14:52 • 2 min
Duelom gigantov štartuje v stredu 6.ročník KHL, Slovan začne v piatok v Donecku

BRATISLAVA - Tradičným otváracím stretnutím finalistov uplynulej sezóny Dinamo Moskva (majster) - Traktor Čeľabinsk štartuje v utorok 6. ročník Kontinentálnej hokejovej ligy.

slovakia

left justify in out

Oproti predchádzajúcemu v ňom bude štartovať 28 mužstiev v štyroch divíziách, keď pribudli dvaja nováčikovia - chorvátsky Medveščak Záhreb zaradili do Bobrovovej divízie v Západnej konferencii a ruský Admiral Vladivostok bude hrať v Černyševovej divízii Východnej konferencie. 

V základnej časti čaká na každé mužstvo 54 zápasov, pričom posledné je na programe 4. marca. Nasledovať bude play off (štvrťfinále, semifinále a finále konferencií), do ktorého z každej divízie postúpi po osem najlepších tímov. Napokon dva najlepšie tímy - víťazi konferenčných finále - sa v apríli (18. až 30. apríla) stretnú o Gagarinov pohár 2014. Všetky stretnutia play off sa budú hrať na štyri víťazstvá. Tímy, ktoré zostanú mimo vyraďovačky, odohrajú znova Pohár nádejí.

Sezónu poznačí zimná olympiáda v Soči (6.-23. februára 2014), ktorá si vyžiada v KHL prestávku od 30. januára do 25. februára. Tradičnému Zápasu hviezd KHL je venovaný dátum 11. januára. Voľným dňom v KHL je od roku 2012 7. september, na počesť obetí leteckej tragédie hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ (7.9.2011), medzi ktorými bol aj slovenský reprezentant Pavol Demitra.

Slovan Bratislava, ktorý vlani nadviazal na štart Levu Poprad (2011/12) sa na úvod nového ročníka štyrikrát predstaví na ľade súperov, v piatok 6. septembra o 18.00 h v Donecku, v nedeľu 8. septembra o 15.00 h v Moskve proti Spartaku, v utorok 10. septembra o 18.00 s Dinamom Minsk a svoj prvý tohtosezónny výjazd ukončí v piatok 13. septembra v Záhrebe proti Medveščaku. Až potom sa predstaví v Slovnaft Aréne a postupne v nej privíta Torpedo Nižnij Novgorod (utorok 17. septembra, 19.00), Viťaz Podolsk (štvrtok 19. septembra, 19.00), AK Bars Kazaň (sobota 21. septembra, 17.30) a napokon obhajcu Gagarinovej trofeje Dinamo Moskva (pondelok 23. septembra, 19.00). Práve tento moskovský tím ukončil vo štvrťfinále play off prvú sezónu 8-násobného slovenského majstra v tejto nadnárodnej súťaži.

Okrem hráčov Slovana bude v novom ročníku KHL pôsobiť 21 slovenských hokejistov. Trojica v ukrajinskom Donbasse Doneck - Ján Laco, Peter Podhradský, Tomáš Matošuek, po dvaja budú v lotyšskom Diname Riga (Marcel Hossa, Marcel Haščák), HC Lev Praha (Juraj Mikuš, Lukáš Cingel), Avangarde Omsk (Ivan Baranka, Tomáš Záborský), Sibire Novosibirsk (Július Hudáček, Kristián Kudroč) a Neftechimiku Nižnekamsk (Branko Radivojevič, Martin Cibák). Po jednom Slovákovi bude v Medveščaku Záhreb (Ivan Švarný), CSKA Moskva (Rastislav Staňa), Viťaze Podolsk (Branislav Mezei), Diname Moskva (Dominik Graňák), Spartaku Moskva (Rastislav Špirko), Jugre Chanty-Mansijsk (Tomáš Starosta) a Salavate Julajev Ufa (Štefan Ružička) a v bieloruskom Diname Minsk (Tomáš Surový), kde bude v úlohe asistenta trénera pôsobiť aj Ľubomír Pokovič. 

V doterajších piatich ročníkoch získali hlavnú trofej Gagarinov pohár tri kluby, prvé dva ročníky sa jej držiteľom stal AK Bars Kazaň (2009, 2010), v roku 2011 zvíťazil Salavat Julajev Ufa a v uplynulých dvoch (2012, 2013) si ju vybojovali hokejisti Dinama Moskva. Zdvihnúť túto trofej nad hlavu sa zatiaľ podarilo trom Slovákom, ako prvý mal tú možnosť Roman Kukumberg v roku 2009 v tíme Kazane, nasledoval Tomáš Starosta s Ufou 2011 a v predchádzajúcich dvoch rokoch sa ňou dokonca už aj doma v Trenčíne mohol pochváliť Dominik Graňák.

účastníci 6. ročníka KHL:
Západná konferencia
Bobrovova divízia:
Dinamo Minsk (Bielorusko), Dinamo Riga (Lotyšsko), Donbass Doneck (Ukrajina), HC Lev Praha (ČR), Medveščak Záhreb (Chorvátsko), Slovan Bratislava (SR)

Tarasovoa divízia:
Atlant Mytišči (Rus.), Viťaz Podolsk (Rus.), Dinamo Moskva (Rus.), Lokomotiv Jaroslavľ (Rus.), Severstaľ Čerepovec (Rus.). Spartak Moskva (Rus.), CSKA Moskva (Rus.)
      
Východná konferencia
Charlamovova divízia:
Avtomobilist Jekaterinburg (Rus.), AK Bars Kazaň (Rus.), Metallurg Maginotogorsk (Rus.), Neftechimik Nižnekamsk (Rus.), Traktor čeľabinsk (Rus.). Jugra Chanty-Mansijsk (Rus.)

Černyševova divízia:
Avangard Omsk (Rus), Admiral Vladivostok (Rus.), Amur Chabarovsk (Rus.), Barys Astana (Kazachstan), Metallurg Novokuzneck (Rus.), Salavat Julajev Ufa (Rus.), Sibir Novosibirsk (Rus.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies