Dudu potešili gól Walesu, výhra nad Ruskom a postup

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 09:49 • 2 min
Dudu potešili gól Walesu, výhra nad Ruskom a postup

BRATISLAVA - Dvadsaťjedenročný odchovanec sninského futbalu Ondrej Duda sa stal prvým Slovákom, ktorý v ére samostatnosti skóroval na európskom šampionáte.

slovakia

left justify in out

Dokázal to po krátkom, iba minútovom pobyte na ihrisku, čím zaujal mnohých futbalových odborníkov. Znalci histórie európskych futbalových šampionátov zistili, že mladý hráč Legie Varšava sa týmto presným zásahom stal autorom najrýchlejšieho gólu, ktorý na ME dosiahol striedajúci hráč. Práve chvíľa, v ktorej Ondrej Duda rozvlnil sieť za brankárom Walesu Wardom, patrí k jeho trom nezabudnuteľným top zážitkom, ktoré budú navždy spojené s jeho debutom na veľkom európskom podujatí.

 

"Bol som veľmi rád, že som sa gólom dokázal odvďačiť trénerovi Kozákovi za dôveru hneď po príchode na ihrisko," povedal na margo svojho úspechu Ondrej Duda a pokračoval: "Bol to nádherný moment, na ktorý budem dlho spomínať. Škoda, že nám ten môj gól nezaistil aspoň jeden bod. Vtedy by to bolo ešte krajšie. Škoda, že sme z tohto zápasu nevyťažili aspoň bod. To trochu zatieňuje radosť z môjho gólu. Nič sme z neho nemali, žiadny úžitok," uvažoval nahlas Ondrej Duda.


Druhou veľkou udalosťou na tomto turnaji určite nie iba pre Ondreja Dudu bolo historické víťazstvo 2:1 nad Ruskom (prvé v histórii samostatnej SR, pozn.) a tretím top momentom bol zaslúžený postup do osemfinále.


"Aké to bolo nastupovať na takomto veľkom turnaji v pozícii trénerovho žolíka? Pre mňa príjemné. Nečakal som, že mi tréner Kozák dá až tak veľa možností zahrať si. Bolo to pre mňa veľmi príjemné prekvapenie," úprimne priznal tvorivý stredopoliar s veľkou invenciou a obdivuhodnou výdržou.


Bývalý futbalista MFK Košice po striedaní s Walesom nastúpil v základnej zostave v súbojoch proti Rusku aj proti Anglicku. Priebeh oboch duelov ukázal, že rodák zo Sniny bol veľmi osožným jazýčkom, ktorý svojím výkonom pomáhal misky váh nakláňať na stranu debutanta na majstrovstvách starého kontinentu.


"Myslím si, že na šampionáte sme odviedli dobrú prácu. Splnili sme cieľ, s ktorým sme do Francúzska cestovali. Všetci môžeme byť šťastní, že sme postúpili z veľmi ťažkej základnej skupiny," reagoval Ondrej Duda na otázku, s akými pocitmi sa vrátil z dejiska európskeho šampionátu.


"Pre nás všetkých to bola pekná skúsenosť, žiaľ, už sa skončila. Už je šampionát bez nás. Škoda, že sme Nemcov viac nepotrápili, že sme s nimi dlhšie nedokázali držať krok. Ja som rád, že som počas turnaja dostal od trénera Kozáka takú veľkú šancu, a chcem sa tiež poďakovať chalanom za to, že mi počas tých ťažkých zápasov priamo na ihrisku veľmi pomohli," otvorene konštatoval jeden z trojice autorov slovenských gólov na tomto európskom


"Samozrejme, že by sme najradšej zostali na šampionáte čo najdlhšie. Až dovtedy, kým by sa dalo.... Ale povedzme si úprimne, Nemci už dlhú dobu predstavujú úplne inú triedu vo svetovom futbale. Pre nás boli v tejto fáze turnaja nezdolateľnou prekážkou. V zápase s nimi sme nemali nárok na prijateľný výsledok. To si treba priznať. Zdolali sme ich v príprave, ale nie na šampionáte. Na ňom si priebeh zápasu s nami veľmi starostlivo ustrážili. Veľmi skoro nám dali gól a potom vývoj jednoznačne kontrolovali. K ničomu nás nepustili. Hrali úplne inak ako v Augsburgu.

 

Konfrontácia s nimi na takom veľkom podujatí je pre každého futbalistu veľmi cenná skúsenosť. A pre takého mladého hráča, akým som ja, dvojnásobne," reagoval talentovaný stredopoliar Duda na otázku agentúry SITA. "Dúfam, že som trénera svojimi výkonmi nesklamal, že ma do reprezentácie povolá aj počas najbližšej kvalifikácie o postup na MS 2018 v Rusku," vypýtal si pozvánku Ondrej Duda.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona