Duda: V dnešnom Poľsku nie je miesto pre antisemitizmus ani rasizmus

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 14:47 • 2 min
Duda: V dnešnom Poľsku nie je miesto pre antisemitizmus ani rasizmus

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda dnes ostro odsúdil všetky podoby rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu. Vyhlásil, že v dnešnom Poľsku nie je priestor pre takéto formy predsudkov.

slovakia

left justify in out

Prezident Duda sa takto vyjadril v prejave na spomienkovej udalosti pri príležitosti 70. výročia povojnovej masakry Židov v stredopoľskom meste Kielce.

 

Udalosť známa ako kielecký pogrom sa stala po skončení druhej svetovej vojny 4. júla 1946, keď dočasná poľská národná rada iniciovala masaker 37 miestnych Židov.

 

Židov zabíjali už aj počas nemeckej okupácie, pričom vtedy tvorili tretinu obyvateľov mesta.

 

Vo vlaňajších voľbách sa v Poľsku dostala k moci pravicová konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Títo súčasní lídri krajiny, ktorá bola pred holokaustom domovom najväčšej židovskej komunity v Európe, vysielali od nástupu do funkcií zmiešané odkazy ohľadne spomínaných predsudkov.

 

Líder PiS Jaroslaw Kaczyňski je vytrvalo proti migrantom a počas predvolebnej kampane obviňoval utečencov, že prinášajú do Európy "parazity". Duda vyhral prezidentské voľby po poznámke v debate, ktorej zámerom bolo zrejme získať si podporu antisemitských voličov, napísala dnes agentúra AP.

 

Duda však v posledných mesiacoch niekoľkokrát antisemitizmus a xenofóbiu dôrazne odsúdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona