Duda sa ako hrdina necíti, prískočné za prvý gól zaplatí rád

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 10:09 • 2 min
Duda sa ako hrdina necíti, prískočné za prvý gól zaplatí rád

ŽILINA - Slovenskí futbaloví reprezentanti natiahli ich skvelú víťaznú šnúru už na osem zápasov. V utorňajšom prípravnom meraní síl zdolali v Žiline v prestížnom derby český tím 1:0, keď sa o rozhodujúci moment postaral premiérovým gólom v najcennejšom drese Ondrej Duda.

slovakia

left justify in out

Stredopoliar Legie Varšava dostal v 49. minúte prihrávku do voľného priestoru od Jána Greguša a strelou spoza šestnástky prekvapil brankára Tomáša Vaclíka, pred ktorým ešte lopta na blatistom teréne nevyspytateľne skočila a o chvíľu sa zatrepotala v sieti.

 

Iba 20-ročný Duda, považovaný za jeden z najväčších talentov slovenského futbalu, pritom nastúpil len na svoj druhý zápas v najcennejšom drese a prvýkrát v základnej zostave spoločne s ďalšími mladíkmi zo stredovej formácie Patrikom Hrošovským a Jánom Gregušom. Výkonmi proti Česku upútali na seba pozornosť a potvrdili, že aj na ďalšie zrazy s nimi kouč národného tímu môže počítať.

 

Okrem gólu zaujal Duda technickými parádami, výberom miesta, ale aj na svoj vek veľmi zrelým a zodpovedným prístupom k hre. Na ihrisku súčasne pôsobil uvoľnene a sebavedomo, akoby takých zápasov odohral v kariére desiatky. Strelil víťazný gól, ale odmietol sa pasovať do pozície hrdinu utorkového večera. "Nepovedal by som, že som hrdina. Podstatné je, že sme vyhrali, vezieme sa na víťaznej vlne a všetci sme spokojní. Povedal som si, že musím začať častejšie strieľať. Mal som pred sebou voľné pole a na ťažkom teréne to tam spadlo," opísal Duda svoj prvý gól za národný tím, ktorý ho bude niečo stáť: "Marek Hamšík mi povedal, že za gól na najbližšom zraze niečo zaplatím do kasy. Ale urobím to s radosťou, sú to príjemné starosti." Dudu potešilo, že žilinský štadión praskal vo švíkoch a reprezentácia si získala fanúšikov na svoju stranu. "Som rád, že diváci na reprezentáciu konečne chodia a bavia sa futbalom. Zápas sa musel páčiť, išlo o prestížny duel a my sme ho zvládli," podotkol Duda.

 

Kouč slovenského tímu Ján Kozák chcel proti Čechom vidieť v akcii hráčov, ktorí v kvalifikácii EURO 2016 nedostávajú veľa šancí. Oproti duelu s Luxemburskom (3:0) spravil až šesť zmien v základnej zostave a v priebehu zápasu do hry naskočili aj ďalší hráči zo širšieho kádra. Predovšetkým trio mladých stredopoliarov Hrošovský, Greguš a Duda ho veľmi príjemne prekvapilo. "Mladí hráči ukázali, že sú prísľubom slovenskej reprezentácie. Hrať takto v mladom veku je úžasné. Potvrdili, že si tu miesto zastanú a patrí im právom," povedal Kozák na ich adresu. Chválu si mladí stredopoliari vyslúžili aj od kapitána mužstva Martina Škrtela: "Myslím si, že trénerovi poriadne zamotali hlavu. Všetci traja určite patrili k najlepším hráčom na ihrisku. Ukázali, že naša sila nie je len v jedenástich hráčoch, ale že máme silné mužstvo, v ktorom môže jeden za druhého kedykoľvek rovnocenne zaskočiť."

 

Stretnutie si náramne užíval aj debutant Ján Greguš. Duel mal pre neho špecifický náboj, keďže od jari pôsobí v českom Baumite Jablonec a predtým hrával u "západných susedov" za Baník Ostrava. Na pozícii štítového stredopoliara ukázal solídnu rozohrávku a veľmi dobrú fyzickú pripravenosť, keď aj v závere zápasu pôsobil, ako by mal dvojo pľúc. "S takými hráčmi okolo mňa sa hralo ľahko. Celý tím podal poctivý výkon. Od začiatku sme do toho išli na sto percent a som rád, že sa nám podarilo vyhrať. Ďakujem trénerovi za šancu, sám som cítil, že sa mi darilo, ale v prvom rade je podstatné víťazstvo tímu. Veľká vďaka fanúšikom, že dvakrát za sebou zaplnili žilinský štadión a vytvorili skvelú kulisu. Ľudia vycítili, že do toho dávame maximum. Verím, že táto spoločná symbióza bude ešte dlho fungovať," uviedol Greguš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies