Duda: Poľsko je za dialóg s Ruskom na báze medzinárodného práva

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 07:54 • 2 min
Duda: Poľsko je za dialóg s Ruskom na báze medzinárodného práva

RÍM - Poľsko nemá záujem na návrate do obdobia studenej vojny, ubezpečil v utorňajšom vystúpení na pôde NATO Defence College v Ríme najvyšší predstaviteľ tejto krajiny, prezident Andrzej Duda.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je Varšava za dialóg s Moskvou na báze princípov medzinárodného práva a pri rešpektovaní územnej celistvosti všetkých krajín. Duda poznamenal, že rovnováha strachu nie je dobrým receptom na formovanie medzinárodných vzťahov.

 

Dodal, že potrebný je cielený dialóg, aby sa tak minimalizovalo riziko omylu, vyhli sme sa konfliktom a zvýšili mieru predvídateľnosti vo vzájomných vzťahoch. Podľa Dudu došlo v Európe k radikálnej zmene v oblasti medzinárodnej bezpečnosti, a to tak na východe, ako aj na juhu.

 

Poľský prezident hovoril o anexii Krymu a agresii na východe Ukrajiny, ale aj o nestabilite na severe Afriky i na Blízkom východe, ktorá vedie k zvyšujúcej sa hrozbe teroristických útokov a migračnej vlne. Tieto hrozby a výzvy nám podľa slov poľského prezidenta pripomínajú, že musíme zostať silní a jednotní, aby sme si zachovali bezpečnosť, naše hodnoty a spôsob života.

 

Andrzej Duda sa vo vystúpení, ktorého obsah priblížila tlačová agentúra PAP, vyslovil za posilnenie prítomnosti

jednotiek Severoatlantickej aliancie na jej východnom krídle. Iba to podľa neho bude zárukou reálnej obranyschopnosti a bude mať tiež odstrašujúci účinok.

 

Poľský prezident s manželkou Agatou začal ešte v pondelok trojdňovú návštevu Talianska, v rámci ktorej v úvodný deň rokoval s talianskym premiérom Matteom Renzim.

 

V utorok sa hostia z Varšavy stretli aj s najvyšším predstaviteľom hostiteľskej krajiny, prezidentom Sergiom Mattarellom, spolu s ktorým sa dnes zúčastnia na slávnosti pri príležitosti 72. výročia ukončenia bitky pod Monte Cassinom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies