Duda: Do riešenia krízy na Ukrajine by sa mali zapojiť aj s ňou susediace štáty

NETKY.SK • 5 August 2015, 14:41 • 2 min
Duda: Do riešenia krízy na Ukrajine by sa mali zapojiť aj s ňou susediace štáty

VARŠAVA - Zvolený prezident Poľskej republiky Andrzej Duda sa domnieva, že do riešenia krízy na východe Ukrajiny by sa aktívnejšie malo zapojiť Poľsko i ďalšie štáty susediace s Ukrajinou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Duda, ktorý vo štvrtok zloží prezidentský sľub, už v minulosti viackrát naznačoval, že sa chce zasadiť, aby Poľsko zohrávalo aktívnejšiu úlohu v diplomacii. 
V rozhovore pre poľskú agentúru PAP vyhlásil, že nie je prívržencom "revolúcií v diplomacii", ale naznačil, že časom v poľskej diplomacii dôjde ku korekciám, možno aj zásadným, a to najmä smerom k jej aktivizácii. 


Podľa Dudu by sa rokovania na Ukrajine mali viesť v novom formáte, za účasti Poľska a ďalších krajín susediacich s Ukrajinou. Súčasná dohoda o prímerí bola dosiahnutá 12. februára v bieloruskom Minsku za účasti predstaviteľov bojujúcich strán, ale za aktívnej pomoci najvyšších predstaviteľov tzv. normandskej štvorky: Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska. 


"Trvalý mier môže byť zaručený jedine prostredníctvom veľkej mierovej konferencie," vyhlásil Duda v interview pre PAP. Za fatálnu označil Duda situáciu, keď by došlo k zmrazeniu súčasného vojenského konfliktu na dlhé roky. "Nechceme to, ale bojím sa, že takto nezmýšľajú všetci," uviedol Duda. 
Podľa Dudovho názoru by sa Ukrajina mala obnoviť vo svojich pôvodných hraniciach, čím zrejme narážal na anektovanie Krymského polostrova, ktorý bol do vlaňajšej jari súčasťou Ukrajiny, ale po spornom referende sa stal subjektom Ruskej federácie. 


Duda pre PAP vyhlásil, že je dôležité, aby sa Ukrajina teraz etablovala a posilnila ako štát. Uviedol, že Poľsko by Ukrajinu malo podporovať rôznym spôsobom, pričom nie finančne, ale skôr pomocou pri formovaní štátnych inštitúcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona