Duchovným stúpnu základné platy o 16 eur

NETKY.SK • 18 December 2013, 11:15 • 2 min
Duchovným stúpnu základné platy o 16 eur

BRATISLAVA - Základne platy duchovných cirkví a náboženských spoločností sa od 1. januára 2014 zvýšia o jednotnú sumu 16 eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu Ministerstva kultúry SR na zmenu nariadenia vlády o úprave osobných požitkov poskytovaných duchovným cirkví a náboženských spoločností, ktorý dnes schválila vláda. Z materiálu vyplýva, že stupnica základných platov podľa zaradenia do skupiny a dĺžky výkonu duchovenskej činnosti sa bude začínať na 267,33 eurách a končiť sa na 678,64 eurách.

Ako sa uvádza v predkladacej správe, návrh predložili na základe aktuálnej novely zákona o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom (súčasť novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR). Ten určuje, že základný plat duchovných sa v príslušnom roku zvýši o rovnaké percento alebo o rovnakú pevnú sumu a v rovnakom termíne, ako sa zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Aktuálna úprava vyplýva z Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní na rok 2014. Kolektívnu zmluvu podpísali jej zmluvné strany 25. novembra. Podľa nej sa od 1. januára 2014 základná stupnica platových taríf, osobitná stupnica platových taríf vybraných skupín zamestnancov a osobitná stupnica platových taríf učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov a zdravotníckych zamestnancov zvýšia o pevnú sumu 16 eur. V nadväznosti na to sa rovnakým spôsobom a v rovnakom termíne zvyšujú základné platy duchovných tých cirkví, ktoré žiadajú príspevok zo štátneho rozpočtu. 

Štát poskytuje cirkvám a náboženským spoločnostiam v súčasnosti finančné prostriedky na platy duchovných a prevádzkových zamestnancov riadiacich orgánov cirkví, na príslušné odvody do poistných fondov za zamestnávateľa a čiastočne na prevádzku ústredí, píše sa to vo všeobecnej časti dôvodovej správy návrhu. Predkladateľ návrhu MK SR pripomína, že nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu na platy duchovných a prevádzku ústredia si neuplatňujú z prevažne vieroučných dôvodov štyri subjekty - ide o Náboženskú spoločnosť Jehovovi svedkovia v Slovenskej republike, Kresťanské zbory na Slovensku, Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní v Slovenskej republike a Bahájske spoločenstvo v Slovenskej republike. Cirkev adventistov siedmeho dňa - Slovenské združenie a Novoapoštolská cirkev v Slovenskej republike žiadajú štát o príspevok len na chod cirkevného ústredia. 

Ministerstvo kultúry dodáva, že výšku platu duchovných cirkví a náboženských spoločností určuje nariadenie vlády o úprave osobných požitkov poskytovaných duchovným cirkví a náboženských spoločností, pričom duchovnému patrí základný plat podľa stupnice, ktorá je súčasťou tohto nariadenia. "Na ocenenie vysokej kvality výkonu môže príslušná cirkev zvýšiť príslušný tarifný plat duchovného až o 30 percent. Duchovnému ďalej patrí hodnostný prídavok určený rozpätím v závislosti od skupiny funkcie, ktorú vykonáva v rámci duchovenskej činnosti," píše sa vo všeobecnej časti dôvodovej správy k návrhu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies