Duchovný pravoslávnej cirkvi dostal za pedofíliu 14 rokov

NETKY.SK • 18 Január 2018, 7:7 • 2 min
Duchovný pravoslávnej cirkvi dostal za pedofíliu 14 rokov

MOSKVA - Na 14 rokov odňatia slobody nepodmienečne odsúdil v stredu za pedofíliu súd v meste Priozersk v Leningradskej oblasti duchovného ruskej pravoslávnej cirkvi Gleba Grozovského.

slovakia

left justify in out

Odsúdený sa považuje za nevinného a avizoval, že sa proti rozsudku odvolá. Obhajoba označila duchovného za obeť politického a náboženského prenasledovania.

 

Súd však kňaza uznal vinným zo sexuálneho obťažovania viacerých maloletých a popri spomínanom treste ho zaviazal k úhrade 400-tisíc rubľov odškodného za nemajetkovú ujmu.

 

Vyšetrovanie duchovného, ktoré sťažila skutočnosť, že sa pokúšal nájsť útočisko v Izraeli, sa začalo v novembri 2013. Už vtedy tvrdil, že sa stal obeťou provokácie. Muža však izraelská polícia na základe pátrania vyhláseného Interpolom zadržala v roku 2014 a vydala na trestné stíhanie do Ruskej federácie.

 

Odsúdený bol v minulosti istý čas poradcom generálneho riaditeľa futbalového klubu Zenit Petrohrad pre morálne a náboženské otázky. Od roku 2007 sa venoval detským táborom. Navyše v rámci spoločenskej práce vykonával osvetu o AIDS v detských a mládežníckych inštitúciách. Po prvý raz sa jeho meno spájalo s podozrením zo sexuálneho obťažovania v roku 2009.

 

Vyšetrovatelia napokon zistili, že duchovný obťažoval dievčatá vo veku menej ako 14 rokov v roku 2011 na ostrove Konevec neďaleko Priozersku a o dva roky neskôr na gréckom ostrove Kos, vždy z radov účastníčok táborov organizovaných ruskou pravoslávnou cirkvou.

 

V roku 2013 pre vznesené podozrenia pastiersku činnosť duchovného pozastavila ruská pravoslávna cirkev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona