Dubovcová žiada Pellegriniho o viac peňazí na jedlo v polepšovniach

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 15:20 • 2 min
Dubovcová žiada Pellegriniho o viac peňazí na jedlo v polepšovniach

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v liste vyzvala nového ministra školstva Petra Pellegrinho, aby navýšil normatív na nákup potravín v reedukačných centrách.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka trvá na svojich zisteniach v reedukačných centrách a aj na pozornosti, ktorú si táto téma hladu detí zaslúži, agentúru SITA informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko. Rezort školstva podľa Dubovcovej ani po roku neupravil finančné limity na nákup potravín. Tie sa momentálne pohybujú od 2,45 do 3,01 eura na zabezpečenie jedla na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru.

 

Právo dieťaťa na dostatočnú výživu obsahuje aj požiadavku na dostatok stravy, preto je podľa ombudsmanky nemysliteľné, že štát už rok ignoruje jej zistenia v reedukačných centrách. Zmenu normatívu môže ministerstvo školstva kedykoľvek upraviť novým nariadením, pripomenul Glovičko. 

 

Ombudsmanka po tom, čo na tému upozornila bývalého ministra školstva Dušana Čaploviča, ministra financií Petra Kažimíra, poslancov Výboru NR SR pre ľudské práva a Výboru NR SR pre vzdelávanie, prítomných poslancov počas predstavenia správy o činnosti za rok 2013 na schôdzi NR SR, vyzvala nového ministra školstva, aby neodkladne upravil výšku normatívov. „Pán minister, upozorňujem vás na tento problém pri vašom nástupe do funkcie, pretože je závažný a je zahanbujúce, že zo strany ministerstva nebol ešte vyriešený,“ napísala verejná ochrankyňa práv v liste Petrovi Pellegrinimu. „Podľa doterajšieho opatrenia rezortu školstva je určený finančný limit na nákup potravín na dieťa v dospievaní na jeden deň napríklad v pásme od 2,45 po 3,01 eura, čo spôsobuje, že deti, za ktoré nesie plnú zodpovednosť štát, hladujú,“ upozornila ďalej Dubovcová ministra. 

 

Podľa nej je poburujúce, že štát, ktorý preberie zodpovednosť za deti, ktoré umiestni do štátneho zariadenia, nereaguje na fakt, že ceny potravín sa od roku 2011 zvýšili a necháva tieto deti v zariadeniach bez dostatku stravy. Tieto zistenia počas prieskumov potvrdili aj riaditelia a zamestnanci centier. 

 

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová zároveň rešpektuje zistenia Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorý kontroloval stravovanie chovancov v reedukačných zariadeniach. Závery kontrol, ktoré sa zamerali na hygienu a energetickú hodnotu stravy nijako nespochybňujú zistenia verejnej ochrankyne práv, že deti v týchto zariadeniach hladujú. Ide o dve odlišné kontroly. Verejná ochrankyňa práv konštatovala, že deti nemajú dostatok stravy a neskúmala, či strava je energeticky nevyvážená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona