VIDEO Zásah v Medveďove polícia nezvládla, tlmočník kričal: Put your hands on the stôl

NETKY.SK • 28 September 2015, 16:38 • 2 min
VIDEO Zásah v Medveďove polícia nezvládla, tlmočník kričal: Put your hands on the stôl

BRATISLAVA – Až do momentu, keď boli použité putá voči cudzincom, bol zásah dôvodný, hoci neprofesionálny.

slovakia

left justify in out

Následné použitie pút, osobná prehliadka a prehliadka ubytovacích priestorov predstavuje neoprávnený zásah do práva na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia a tiež práva na ľudskú dôstojnosť. Uviedol to na dnešnom brífingu právny expert Kancelárie verejného ochrancu práv Juraj Jando pri hodnotení zásahu polície v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove dňa 3. septembra tohto roka.

 

Zásah desiatok policajtov bez riadne zrozumiteľnej výzvy, pričom jeho následkom bolo viacero zranených cudzincov, nemožno podľa Kancelárie verejného ochrancu práv považovať za nevyhnutný a primeraný.

 

Kancelária verejného ochrancu práv vyčítala zariadeniu v Medveďove viaceré nedostatky, medzi najzávažnejšie patrí nedostatočné zabezpečenie služieb tlmočníka pri zásahu. "Ja hodnotím ako veľmi negatívne to, že takéto zariadenie nie je pripravené na kvalifikovanú komunikáciu s cudzincami," uviedla ombudsmanka Jana Dubovcová. Podľa zistení Kancelárie verejného ochrancu práv tlmočnícke služby pri zákroku poskytoval jeden z cudzincov, boli však nedostatočné.

 

Kancelária ombudsmanky sa odvolávala aj na video, na ktorom tlmočník prekladá požiadavky slovenského policajta. „Výzvy riaditeľa zariadenia „Dajte ruky na stôl,“ prekladá tlmočník aj takto: "Put your hands on stôl." Jeden utečenec vie lepšie po slovensky ako tlmočník po anglicky – zaistený je už jedenásť mesiacov,“  povedala ombudsmanka

 

 

Podľa kancelárie vnútorný poriadok zariadenia v Medveďove taktiež neobsahuje výslovné práva a povinnosti cudzincov.

 

Ombudsmanka preto aj v súvislosti s týmto prípadom navrhuje niekoľko opatrení. Patrí medzi ne napríklad úprava vnútorného poriadku tak, aby obsahoval podrobnosti o právach a povinnostiach zaistených cudzincov a ustanovenia o dôsledkoch za porušenie povinnosti, zabezpečenie stálej prítomnosti zamestnanca, ktorý bude ovládať profesionálnu komunikáciu a kontakt so zaistenými cudzincami v anglickom jazyku, spôsobilého aj tlmočiť do a z anglického jazyka či v prípade vykonania zásahu zabezpečiť úplnú audiovizuálnu dokumentáciu celého zásahu.

 

Podľa informácií poskytnutých Kanceláriou verejného ochrancu práv dňa 3. septembra tohto roka 45 cudzincov v jedálni Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove si odmietlo prevziať raňajky a začali skandovať "Deport" (deportovať, pozn. TASR) a "Freedom" (sloboda, pozn. TASR). K nim sa potom pridalo 50 cudzincov na druhom poschodí. Zasiahla polícia, ktorá ich podľa cudzincov bila. Strážcovia zákona tvrdia, že pri osobných prehliadkach našli u cudzincov drobné kovové predmety spôsobilé na útok proti telu a boli riadne vyzývaní na upustenie od protiprávneho konania.

 

Polícia trvá na tom, že služobný zákrok bol zákonný a primeraný. "K narušeniu vnútorného poriadku došlo pri vydávaní raňajok približne o 7.30 h, a to búchaním kuchynským riadom o zariadenie, kričaním a odmietaním opustenia priestoru jedálne, pričom samotný zákrok bol vykonaný až o 11.45 h. Celý ten čas sa policajti snažili obnoviť poriadok v zariadení čo najmiernejšími prostriedkami, vysvetľovaním a dohováraním," uvádza sa v stanovisku oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

 

Priebeh zákroku bol podľa neho profesionálne zvládnutý, o čom svedčí aj fakt, že nedošlo k vážnym zraneniam osôb. Pri služobnom zákroku policajti zaistili u najagresívnejších jednotlivcov rôzne podomácky vyrobené bodné a sečné zbrane, ktoré predstavovali riziko možného použitia voči iným osobám. Kontrolu postupu policajtov naďalej vykonáva Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona