Dubovcová: Stôl alebo stool? Zásah v Medveďove bol neprofesionálny pre jeho priebeh

NETKY.SK • 30 September 2015, 18:26 • 2 min
Dubovcová: Stôl alebo stool? Zásah v Medveďove bol neprofesionálny pre jeho priebeh

BRATISLAVA - Policajná akcia v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove bola podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej neprofesionálna pre jej priebeh.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej píše na sociálnej sieti Facebook, "minister vnútra Robert Kaliňák ma cez médiá obviňuje z klamlivého terorizovania policajtov a posiela mi odkazy cez médiá". Ako ombudsmanka ďalej vysvetľuje, "nie sme naučení sa z vecí poučiť a zlepšovať sa, ale spochybňovať a hľadať ospravedlnenia pre neospravedlniteľné. Verím, že potom už všetci budeme rozumieť faktu, že ak polícia nevie preukázať, či použila, alebo nepoužila hrubú silu proti ktorémukoľvek človeku a za akých okolností, tak to nie je o preklade jedného slovíčka, ale o systémovom nedostatku, pretože bremeno preukazovania je v tomto prípade na strane štátu". Niektoré médiá totiž v uplynulých dňoch informovali, že počas policajného zásahu v útvare pre cudzincov v Medveďove mal tlmočník migrantom povedať vetu "Put your hands on stôl". Ako však uviedla televízia Joj, tlmočník nehovoril "stôl" ale "stool".


Jana Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv výsledky svojich zistení aj s návrhom opatrení posiela tomu orgánu, ktorého postup preskúmala. V tomto prípade je to Útvar policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove. "Ak mi do 20 dní neoznámi prijatie opatrení, zo zákona o verejnom ochrancovi práv sa obrátim na nadriadený orgán, čo je v tomto prípade riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície, teda nie minister vnútra," vysvetľuje. Robert Kaliňák sa musí podľa nej zmieriť s tým, že dodržiava zákon. "A za jeho slová nepodám žalobu na ochranu osobnosti," doplnila.


"Vo výsledkoch o preskúmaní podnetu s populárnou vetou ("Put your hands on stôl", pozn. SITA), na ktorú sa mnohí odvolávajú, nepracujem. Zrejme sa stala hitom na základe policajného videa, ktoré samo o sebe je jedným z dôkazov neprofesionálnej komunikácie," približuje Dubovcová. Právnik z jej kancelárie použil aj toto vyjadrenie ako príklad nejasnej, nejednoznačnej a nezrozumiteľnej komunikácie zasahujúcich so zaistenými cudzincami, poznamenala. "Práve to, že netlmočí profesionál, ale jedna zo zaistených osôb, je súčasťou neprofesionality, ktorú vytýkam policajnému postupu. Namiesto skúseného vyjednávača a jazykovo zdatného odborníka na riešenie konfliktných situácií so zaistenými komunikoval vystresovaný laik, zaistený cudzinec," dodala na záver.

 


Zásah v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove z 3. septembra prešetrovala skupina právnikov z kancelárie ombudsmanky. Do útvaru ich poslala z vlastnej iniciatívy, išli tam neohlásene. Jedným zo zistení prieskumu bolo, že zásah polície nebol primeraný a nevyhnutný. Problémom je podľa kancelárie verejnej ochrankyne práv aj jazyk, jediný povel zo strany polície bol v angličtine, ostatné boli v slovenčine,


Začiatkom septembra začali cudzinci v zariadení v Medveďove protestovať proti tomu, že ich tam držia. V jedálni začalo protestovať 45 cudzincov tak, že odmietli raňajky, neskôr sa k nim pridalo ďalších 50 na druhom poschodí. Riaditeľ privolal policajné posily, ktoré podľa právnika Juraja Janda zasiahli voči cudzincom tvrdo, dokonca použili putá. Za hlavné dôvody na zásah polície považoval riaditeľ zariadenia odmietnutie raňajok, neuposlúchnutie výzvy na opustenie jedálne, protest s výkrikmi či búchanie riadom. Cudzinci podľa právnika sedeli za stolom, riaditeľ odomkol dvere a vyzval ich, aby upustili od protiprávneho konania, načo cudzinci začali postupne jedáleň po vyzvaní opúšťať. "Pán riaditeľ habkal, výzva bola nejasná a neistá, cudzinci mu nerozumeli. Po tom, ako začali jedáleň opúšťať, polícia im nasadila putá a vykonala osobnú prehliadku,“ vysvetlil. Cudzinci zásah označili za neprimeraný, keďže pre odmietnutie jedla na nich poslali špeciálne komando. Uviedli, že sa im policajti smiali, nepočúvali ich, nekomunikovali, pričom nič zlé nerobili. Policajti neskôr zasiahli aj na druhom poschodí budovy, z čoho má riaditeľ zariadenia k dispozícii i kamerový záznam. Janu Dubovcovú však veľmi nepresvedčil. Situácia na chodbe podľa záznamu bola pokojná, cudzinci po vyzvaní vyšli na chodbu a kľakli si na zem. Polícia ich následne zatlačila späť do izieb a robila prehliadky. Podľa výpovedí cudzincov policajti použili hmaty a chvaty, kopali ich, udierali. To však na zázname vidieť nie je.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona