Dubovcová: Zákrok policajtov voči študentom na D2 bol porušením práv

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 16:18 • 2 min
Dubovcová:  Zákrok policajtov voči študentom na D2 bol porušením práv

BRATISLAVA - Zákrok polície voči študentom na diaľnici D2 v roku 2013, ktorý generálna prokuratúra vyhodnotila ako legitímny a zákonný, vidí verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová ako porušenie základných práv a slobôd.

slovakia

left justify in out

 Uvádza sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko. "Preskúmavala som podnet sťažovateľov a dospela som k názoru, že boli porušené ich základné práva, no prostriedkami verejného ochrancu práv sa to nedalo bližšie šetriť, pretože mohli byť použité iba prostriedky v trestnom konaní, a teda polícia a prokuratúra," uviedla ombudsmanka. Dubovcová si myslí, že prokuratúra vyjadrením o zásahu potvrdila, že k zasiahnutiu do základných ľudských práv a slobôd postupom polície došlo.

 

"Finančné odškodnenie študentov nie je systémové riešenie, možno len osobná propaganda, pretože ak polícia porušila svoje postupy, tak by malo dôjsť k opatreniam, ktoré sú systémového charakteru," vysvetlila. Verejná ochrankyňa práv navrhovala napríklad kamery či rôzne iné opatrenia, aby štát vedel vždy preukázať, ako sa v kritickej situácii správal. "Pretože on je nositeľom dôkazného bremena," uzavrela s tým, že tieto opatrenia sa zatiaľ dosiahnuť nepodarilo. 

 

Policajný zákrok voči študentom na diaľnici D2 bol v poriadku, taký je záver generálnej prokuratúry, ktorá vyšetrovala prípad z roku 2013. Ministerstvo vnútra sa napriek tomu dohodlo so študentmi na finančnom odškodnení. "Služobný zákrok príslušníkov Policajného zboru vyhodnotila prokurátorka Generálnej prokuratúry SR ako legitímny a zákonný. Z tohto dôvodu bolo trestné stíhanie vedené vo veci pre konkrétny trestný čin zastavené,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

 

Generálna prokuratúra začala vlani v lete na základe trestných oznámení právnika študentov Karola Spišáka a poslanca Ľubomíra Galka (SaS) trestné stíhanie vo veci pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa a pre poškodzovanie cudzej veci. Policajti na diaľnici D2 pri Kútoch zastavili 24. júna 2013 výstrelmi auto, ktoré v minulosti patrilo Milanovi Ďurišovi. Polícia ho v tom čase hľadala pre dvojnásobnú vraždu, neskôr ho našli s prestrelenou hlavou v ramene Dunaja. V aute, po ktorom strieľali policajti, však sedeli štyria mladí ľudia. 

 

Podľa prokuratúry policajti na diaľnici postupovali primerane, problém bol na strane policajtov, ktorí nezmenili v databáze údaje o hľadanom aute. "Vzhľadom na objektívne informácie, ktoré boli zakročujúcim príslušníkom dávané do pozornosti dopravno riadiacou ústredňou - teda, že na predmetnom vozidle sa môže pohybovať osoba Milan Ďuriš, (…) možno služobný zákrok posúdiť zároveň aj ako primeraný a odôvodnený,“ uvádza stanovisko prokuratúry. Prokurátorka sa dostala aj ku kamerovému záznamu, na ktorom je služobný zákrok. Pôvodne sa v médiách hovorilo o tom, že videozáznam na CD už neexistuje. Prokurátorka však získala z polície záznam uchovaný na USB kľúči, ktorý bol súčasťou kamery v policajnom aute. 

 

Ministerstvo priznáva, že v celom prípade sa stali dve chyby, a to pri výmene informácií medzi operačnými dôstojníkmi, keďže po aute už nemali v čase zákroku pátrať. Druhá chyba bola, že sa policajti nevedeli dohodnúť, do ktorého kraja prípad patrí a preto čakali mladí tri hodiny na diaľnici. Prokurátorka sa okrem samotného zákroku na diaľnici venovala aj zlyhaniu policajtov na operačných strediskách v Žilinskom a Bratislavskom kraji. "Tento nesprávny postup prokurátorka nevyhodnotila ako podozrenie z trestného činu,“ uviedla Predajňová. Policajti z operačných stredísk už dostali za pochybenia finančné tresty. "Nikto sa nehneval na zasahujúcich policajtov, dostávali mylné informácie od operačného strediska,“ skonštatoval právnik študentov Karola Spišák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona