Dubovcová: Vláda spravila vo vyjadrení pre EK o rómskych deťoch chybu

NETKY.SK • 15 Jún 2015, 15:58 • 2 min
Dubovcová: Vláda spravila vo vyjadrení pre EK o rómskych deťoch chybu

BRATISLAVA - Vláda spravila v prípade vyjadrenia pre Európsku komisiu (EK), ktoré sa týkalo vysvetlenia diskriminácie rómskych detí vo vzdelávaní, chybu, myslí si to verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

slovakia

left justify in out

"No dostala príležitosť ju napraviť prehodnotením existujúcich bariér v prístupe k vzdelávaniu," uviedla pre agentúru SITA. Z pohľadu verejného ochrancu práv by bolo podľa nej najlepšie, keby vláda zaujala konštruktívny postoj a navrhla spôsob, ako odstránime v určitom časovom horizonte bariéry v prístupe k vzdelávaniu týchto detí.

 

Európska komisia začala voči nám konanie 29. apríla. Slovensko požiadala o vyjadrenie, úrad vlády tak oslovil ministerstvo školstva, ktoré komisii odpovedalo na otázky a úrad vlády ich poslal prostredníctvom systému EÚ Pilot, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Európska komisia však následne zaslala na ministerstvo zahraničných vecí formálnu výzvu, podľa ktorej máme predložiť pripomienky ku skutočnostiam, ktoré v liste uviedla. "Na nich v súčasnosti pracujeme," dodala hovorkyňa. Slovenská vláda totiž podľa informácií z médií ospravedlňovala nadmerné počty rómskych detí v špeciálnych školách a triedach tvrdením, že medzi slovenskými Rómami je vyšší výskyt geneticky podmienených porúch, lebo je u nich najvyšší koeficient príbuzenského kríženia v Európe. Píše sa to vo vyhlásení troch mimovládnych organizácií, ktoré agentúre SITA poskytla Lucia Bernátová z Amnesty International Slovensko. Mimovládne organizácie - Európske centrum pre práva Rómov, Amnesty International a Nadácia otvorenej spoločnosti preto vládu vyzvali, aby upustila od argumentovania incestom pre ospravedlňovanie segregovaného vzdelávania rómskych detí na Slovensku. 

 

Ombudsmanka Jana Dubovcová už v júli 2013 predkladala správu o uplatňovaní práva na vzdelanie, v ktorej poukazovala na diskrimináciu vo vzdelávaní. Ministerstvo školstva ešte v auguste toho roku prijalo opatrenia a vydávalo usmernenie, ako sa má robiť diagnostika pri posudzovaní školských schopností detí zo sociálne znevýhodneného prostredia a pri ich zaraďovaní do základnej školy, vysvetlila. "Následne, v júli minulého roku, som predkladala správu o vplyve praxe testovania školskej spôsobilosti, v ktorej som takisto zistila diskriminačný prístup," doplnila pre agentúru SITA. Obe správy ministerstvo školstva podľa nej pozná, prerokovali ich aj za účasti jeho zástupcov, nejde teda o neznáme veci, pripomenula verejná ochrankyňa práv. "Okrem toho som informovala Národnú radu SR v mimoriadnej správe, ktorú doteraz v pléne neprerokovala. Táto problematika by mala byť štátu dobre známa a som presvedčená, že ministerstvo školstva sa vo svojom stanovisku zaviaže odstrániť diskrimináciu detí v školstvom vzdelávacom systéme," uviedla na záver. 

 

Rezort školstva tak pripravuje pre Európsku komisiu nové podklady. Pôvodný termín doručenia vyjadrenia komisii je do konca júna, ministerstvo však požiadalo komisiu o dvojmesačný odklad, pripomenula jeho hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Dokumenty EK, ktoré sa takýchto konaní týkajú a sú v systéme EÚ Pilot, kde sú prípady zaregistrované, sa podľa jej slov nezverejňujú. "Dôvodom je ochrana účelu vyšetrovania v prípade, keď prebieha," vysvetlila pre agentúru SITA. 

 

Nehovoriť o inceste v rómskej komunite len preto, že to je politicky nekorektné, je však podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pokrytecké. "Dostali by sme sa do pokryteckej schémy, v ktorej by sme neriešili problém. Keď ho nepomenujete, nie je čo riešiť," povedal šéf rezortu vnútra. Pred tým, že medzi Rómami dochádza k incestom oveľa častejšie ako v iných komunitách, nesmieme zatvárať oči, poznamenal. "Ak sa o tom nebude hovoriť, bude to prekvitať," doplnil. Ako vysvetlil, "na jednej strane som veľmi tvrdo proti pravicovému extrémizmu, ale rovnako aj proti tomuto, pre mňa scestnému extrémizmu v tom, že nehovorme o veciach, ktoré sú v rómskej komunite problémové, pretože to je rasistické a xenofóbne". "Potom môžeme vyškrtnúť z trestného zákona aj konkrétny paragraf o súloži medzi príbuznými, pretože aj ten je potom xenofóbny," pripomenul Kaliňák. 

 

Slovenská republika porušila podľa Európskej komisie antidiskriminačnú legislatívu Európskej únie diskrimináciou rómskych detí v školách. Po Českej republike sme tak druhým štátom, voči ktorému komisia vedie v tomto prípade konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies