Dubovcová: V prípade práv detí majú súdy najvyššiu autoritu

NETKY.SK • 2 August 2016, 15:02 • 2 min
Dubovcová: V prípade práv detí majú súdy najvyššiu autoritu

BRATISLAVA - V otázke práv detí a ich ochrany sú to podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej práve súdy, ktoré majú najvyššiu autoritu. Práve preto sa ombudsmanka ešte v apríli obrátila pre detský domov Peto na viaceré okresné súdy. Detský domov spravuje dcéra komisárky pre deti Viery Tomanovej Petronela.

slovakia

left justify in out

Ako vtedy uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, "verejná ochrankyňa práv podáva okresným súdom podnety na začatie konania z úradnej moci súdu vo veci starostlivosti o maloleté deti, ktoré sú umiestnené v súkromnom detskom domove". Súdy môžu podľa Dubovcovej začať súdne konanie aj z vlastnej iniciatívy, pričom v iných prípadoch môžu začať konanie len v situáciách, keď je podaný návrh na začatie konania – keď je podaná žaloba.

 

"O tom, ako a či súdy plnia túto úlohu, by mohol vypovedať aj počet konaní, ktoré začali z vlastnej iniciatívy. Podľa mojej skúsenosti je to, žiaľ, minimum prípadov a súdy zriedkavo osobne zisťujú podmienky starostlivosti a kvalitu výchovy detí. A ak sa to aj deje, zisťovanie sa zameriava na materiálne podmienky, nie na výchovu samotnú," vysvetlila pre agentúru SITA.


Zriedkavú iniciatívu súdov potvrdzuje podľa verejnej ochrankyne práv aj prípad detí v domove Peto. Jana Dubovcová podala podnety na Okresný súd Malacky ako aj na Okresné súdy Bratislava I, II, III, IV a V, aby začali konanie z úradnej moci súdu a vzhľadom na existujúce pochybnosti posúdili poskytovanie starostlivosti o tieto deti. V detskom domove Peto porušujú podľa poslankyne NR SR za SaS Natálie Blahovej a podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS) práva detí.


Konať začnú dva súdy. Okresný súd Malacky bude samostatne rozhodovať o jednom dieťati v detskom domove Peto. "Na Okresný súd Malacky bol doručený podnet verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na začatie konania vo veci starostlivosti o maloleté deti umiestnené v súkromnom detskom domove Peto týkajúci sa dvoch detí, v prípade jedného dieťaťa bola vec vylúčená na samostatné konanie," píše sa v odpovedi súdu Malacky, ktorú agentúre SITA poskytla vyššia súdna úradníčka z Krajského súdu Bratislava Daniela Meravá. Vo veci podnetu ombudsmanky však súd ešte nerozhodol.

 

"Prebiehajú konania jednak o nariadenie ústavnej starostlivosti a jednak o zverení do náhradnej osobnej starostlivosti," napísali z Okresného súdu Malacky s tým, že maloleté deti sa momentálne v domove Peto nenachádzajú. V prípade podnetov Jany Dubovcovej súvisiacich s detským domovom Peto začne konať aj Okresný súd Bratislava V. "Potvrdzujem, že je určený termín na 3. augusta 2016. Zo strany súdu bolo začaté konanie ex offo," pre agentúru SITA citovala vyjadrenie súdu Bratislava V Meravá.


Na Okresnom súde Bratislava II evidujú podľa Meravej dve takéto súdne konania, no obe zákonné sudkyne sú na dovolenke. Okresný súd Bratislava IV sa vyjadril, že "na Okresnom súde Bratislava IV sa vedú tri konania vo veci podnetu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o zmenu ústavného zariadenia maloletých detí. Vo všetkých troch konaniach bolo rozhodnuté uznesením, bez nariadenia pojednávania tak, že súd nezačína konanie o zmenu ústavného zariadenia, pretože zo zistených skutočností nevyplývajú žiadne dôvody, pre ktoré by bolo potrebné začať konanie ex offo na zmenu ústavného zariadenia". "Verejný ochranca práv podľa zákona o verejnom ochrancovi práv nepreskúmava rozhodnutia súdov, ale len postup súdov z hľadiska efektívnosti a plynulosti konaní. Po obsahovej stránke ich činnosť skúmať nemôže. Z toho vyplýva, že nemôžem posudzovať a hodnotiť rozhodnutia súdov týkajúce sa môjho podnetu na začatie konania z úradnej moci vo veci maloletých detí umiestnených v súkromnom detskom domove," dodala na záver ombudsmanka Jana Dubovcová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona