Dubovcová: Systém reedukácie na Slovensku treba prehodnotiť

NETKY.SK • 25 September 2014, 14:38 • 2 min
Dubovcová: Systém reedukácie na Slovensku treba prehodnotiť

BRATISLAVA - Celý systém reedukácie detí na Slovensku treba prehodnotiť, všetky jeho zákonné rámce aj obsah. Treba sa zamyslieť nad tým, či je systém dobre nastavený, povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

slovakia

left justify in out

Jej kancelária spravila za posledné dva roky dva neohlásené prieskumy v šiestich reedukačných centrách, zistila viaceré nedostatky, mnohé však už boli odstránené. „Vylepšovali sme však len existujúcu schému v centrách,“ poznamenala.

 

Jednou z chýb, ktorú kancelária ombudsmanky pri prieskumoch zistila, je systém umiestňovania detí do reedukačných centier, pri ktorom sa neberie do úvahy záujem dieťaťa. „Dieťa nemá žiadnu inú alternatívu, len ústavnú výchovu. Reedukačné centrum však má slúžiť ako pomoc deťom, aby dostali lepšie výchovné a vzdelávacie podmienky, aby sa mohli v živote uplatniť,“ uviedla Dubovcová s tým, že nie je presvedčená o tom, že tento systém to môže splniť. Verejná ochrankyňa práv má pochybnosti o tom, že centrá dokážu deťom ponúknuť dostatočnú pozornosť. 

 

Problémom však podľa ombudsmanky je aj to, že sa nepracuje s rodinou, ktorá z veľkej časti spôsobila tento problém. Dieťa sa po niekoľkých rokoch vráti do rovnakého prostredia. „Je to potom márna energia, ktorú vynakladáme,“ povedala novinárom. Zároveň doplnila, že je potrebná spätná väzba, pretože nie je možné zistiť, či bola reedukácia účinná alebo nie. „Budeme vyžadovať, aby nejaký orgán spätnú väzbu zabezpečil,“ uviedla. 

 

Kancelária Jany Dubovcovej začala s prieskumami na základe podnetu od maloletého chlapca, ktorý namietal postupy v reedukačnom centre v Hlohovci. Prvý spravila od marca do októbra 2013, druhý od marca do mája tohto roku. Verejná ochrankyňa práv spolu so skupinou právnikov spravila neohlásený prieskum v šiestich zariadeniach v Hlohovci, Sološnici, Čerenčanoch, Zlatých Moravciach, Bačkove a v Spišskom Hrhove. Najlepšie z prieskumu vyšlo centrum v Čerenčanoch, najhoršie v Hlohovci, uviedla to právna garantka prieskumu Jana Milan Laššáková. Pracovníci kancelárie viedli rozsiahle rozhovory so zverencami, ale aj zamestnancami centier, zamerané boli na informácie o stravovaní, telesných trestoch, zdravotnej starostlivosti, vychádzkach či o kontakte s rodinou. 

 

Zistili viaceré nedostatky, niektoré veľmi vážne. V Hlohovci viac ako 60 percent detí uviedlo, že vychovávatelia používajú telesné tresty. Akútne bolesti neboli riešené hneď, ochranná miestnosť, kam deti zatvárajú, keď sú neposlušné, bola neprimerane využívaná. Jedným z nedostatkov bola aj nedostatočná strava, financie na ňu nový minister školstva Peter Pellegrini však už navýšil, a to od 1. septembra o 20 percent. Deti nemohli využívať toaletu podľa potreby či mali na sebe oblečený červený odev, ktorý znamenal, že utiekli. 

 

Na základe prieskumov Kancelária verejného ochrancu práv spísala viacero odporúčaní. Medzi tie najpodstatnejšie patrí napríklad možnosť denných či individuálnych vychádzok detí, stretávanie sa či telefonovanie s tretími osobami, ale aj informovanie o záležitostiach, ktoré sa detí týkajú. Ide napríklad o maloleté matky, ktoré nevedeli, že majú nárok na výživné či informácie o tom, na ako dlho sú v reedukačnom centre umiestnené. Podľa Dubovcovej treba prehodnotiť aj tzv. ochrannú miestnosť, do ktorej je dieťa umiestnené na 24 hodín. „Tento spôsob je už trochu zastaraný,“ povedala. Ako dodala, bude trvať na svojich opatreniach, pričom vyvolá diskusiu odborníkov o tom, ako celý systém prebudovať a nastaviť tak, aby mohol zaručiť, že splní svoj účel a že dieťa dostane dobrú výchovu a kvalifikáciu. Podľa gestorky prieskumy Jany Milan Laššákovej treba takisto zlepšiť možnosti, ako pracovať s rodičmi, zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie. „Deti nie sú do centier umiestňované podľa toho, aké majú potreby, ale podľa toho, kde je miesto, toto je veľký nedostatok,“ uviedla. Treba zabezpečiť vzdelávanie mimo zariadenia či umožniť výučbu cudzieho jazyka. 

Ako Milan Laššáková na záver dodala, zamestnanci reedukačných centier sa snažia vytvárať lepšie podmienky, no nedostatky boli súčasťou zaužívanej a prispôsobenej praxe. Mnohé nedostatky už odstránili. „Budem však skúmať aj to, ako sa deti po odchode z reedukačného centra začlenili do života,“ povedala verejná ochrankyňa práv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies