Dubovcová: SR môže pre konanie EK zmeniť prístup k rómskym deťom

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 12:18 • 2 min
Dubovcová: SR môže pre konanie EK zmeniť prístup k rómskym deťom

BRATISLAVA - Európska komisia začala v stredu 29. apríla voči Slovensku konanie pre nerovnaký prístup k vzdelávaniu rómskych detí, no podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej sa otvára priestor na prehodnotenie či zmenu prístupu našich orgánov verejnej moci k základným právam rómskych detí v pozitívnom zmysle. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, má však v prípade konania komisie rozporuplné pocity.

slovakia

left justify in out

"Na jednej strane mi je ľúto, že sa Slovensko dostalo vlastnou vinou do tejto situácie. Nemuselo sa nám to stať, ak by výkonná a zákonodarná moc neignorovali problém zaobchádzania s rómskou menšinou," vysvetlila. Ide najmä o diskrimináciu detí v školskom systéme, neprípustné zásahy do základných práv detí, do ich práva na vzdelanie, ktoré v sebe zahŕňa aj právo na prístup k vzdelaniu a k vzdelávaniu. Na druhej strane je však presvedčená, že je tu priestor na zmenu prístupu našich orgánov.


"Stačí pripomenúť, že v auguste 2013 som podľa zákona o verejnom ochrancovi práv pre rozsah a závažnosť zistení o porušovaní základných práv a slobôd veľkého počtu osôb, najmä detí, a pre potrebu prijať opatrenia, predložila NR SR mimoriadnu správu," priblížila ombudsmanka. Žiadala o jej prerokovanie na najbližšej schôdzi, no dodnes sa tak nestalo.


Slovensko porušilo v prípade nerovnakého prístupu k vzdelávaniu rómskych detí antidiskriminačný zákon Európskej únie, uvádza sa to v spoločnej tlačovej správe organizácií Amnesty International, Európska sieť proti rasizmu, Európske centrum pre práva Rómov a Nadácia otvorenej spoločnosti. Slovensko je tak len druhým štátom, po Českej republike, voči ktorému komisia vedie v tomto prípade konanie.


Rozhodnutie oznámili v stredu po stretnutí kolégia komisárov. Týka sa spochybnenia dodržiavania článku 21 Charty Základných práv EÚ. Tá zakazuje diskrimináciu na základe akéhokoľvek dôvodu, akým je rasa alebo etnický pôvod. SR zrejme porušila i Smernicu o rasovej rovnosti a jej časti, ktoré zakazujú diskrimináciu v prístupe k vzdelávaniu na základe rasy alebo etnicity. Komisia pošle našej vláde formálny oznam s hodnotením situácie a stanoveným termínom, dokedy musí vláda poslať svoje vyjadrenie. Následne sa EK rozhodne, či si Slovensko skutočne neplní v rámci európskeho práva svoje povinnosti. Ak nie, prípad môže postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.
Medzinárodné a domáce ľudskoprávne inštitúcie a občianska spoločnosť dlhé roky žiadajú slovenskú vládu, aby sa venovala pokračujúcej a rozšírenej diskriminácii rómskych detí vo vzdelávaní. Vlani Slovensko oslovili v rámci Univerzálneho periodického hodnotenia – mechanizmu OSN, aby sa venovalo diskriminácii Rómov na školách. Vláda tieto odporúčania zamietla argumentmi, že rovné zaobchádzanie už je zaručené, píše sa v tlačovej správe. Výskum Rozvojového programu OSN (UNDP) z roku 2012 však ukázal, že 43 percent rómskych žiakov v bežných školách zapísali do etnicky segregovaných tried. V roku 2012 slovenský súd uviedol, že oddeľovanie rómskych detí od nerómskych je protizákonné. Vláda problém rieši tzv. kontajnerovými školami, tie však podľa organizácií segregáciu ešte viac posilňujú.


Povinnosť teraz prechádza na slovenskú vládu. Ide o uplatňovanie práva na prístup k vzdelaniu bez diskriminácie prostredníctvom komplexných reforiem a cielenej asistencie pre relevantných aktérov vo vzdelávacom systéme.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona