Dubovcová: Preverí postup polície voči utečencom v Medveďove

NETKY.SK • 8 September 2015, 06:51 • 2 min
Dubovcová: Preverí postup polície voči utečencom v Medveďove

BRATISLAVA - Právnici kancelárie verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej preskúmavajú postup polície voči utečencom.

slovakia

left justify in out

Zamerajú sa okrem iného aj na minulotýždňový údajný policajný zásah voči migrantom v záchytnom tábore Medveďov. Agentúru SITA o tom informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko.


Ombudsmanka preveruje postup polície voči utečencom v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov z vlastnej iniciatívy, čo jej umožňuje zákon o verejnom ochrancovi práv. Právnikov svojej kancelárie podľa Glovička poverila, aby vykonali prieskum postupu polície voči utečencom umiestneným v tábore Medveďov, a tiež aby preskúmali postup polície z hľadiska obsahu novinárskeho textu, ktorý bol zverejnený v nedeľu 6. septembra pod názvom "Utečenci v Medveďove hovoria, že ich kukláči tvrdo zbili, polícia to odmieta" a dnes "Polícia odmieta, že utečencov zbila". "Právnici a právničky začali prieskum dnes v popoludňajších hodinách priamo v záchytnom tábore Medveďov," poznamenal Glovičko.


Ako sa píše v nedeľňajšom článku na portáli Denníka N, utečenci v Medveďove obviňujú slovenskú políciu, že ich vo štvrtok 3. septembra údajne bezdôvodne zmlátila. "Bitka mala prísť po tom, čo sa utečenci zamkli v jedálni a na základe správ žiadali okamžité prepustenie do Maďarska, odkiaľ sa chceli dostať ďalej na Západ," píše sa v článku.


Približne 60 ľudí v tábore pre utečencov v Medveďove sa zabarikádovalo v jedálni, zasahovali kukláči i ťažkoodenci, vo štvrtok o tom informoval portál tvnoviny.sk. Ako ďalej uviedol, pri zásahu sa nikto nezranil. V tábore čakajú na vyhostenie zo Slovenska. Kapacita tábora je 152 osôb. Väčšina nelegálnych migrantov pochádzala zo Sýrie a Afganistanu. O 13:00 polícia akciu ukončila a kukláčov stiahla. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov, vysvetlili im, že ich vrátia späť do Maďarska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies