Dubovcová: Pre nezákonné priestory na polícii sa obráti na zahraničie

NETKY.SK • 31 December 2015, 10:45 • 2 min
Dubovcová: Pre nezákonné priestory na polícii sa obráti na zahraničie

BRATISLAVA – Slovensko má od roku 2009 záväzok, z ktorého vyplýva, že by malo nezákonné priestory na policajných oddeleniach buď zrušiť, alebo dať na takú úroveň, aká je predpísaná.

slovakia

left justify in out

Podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej ide o priestory, do ktorých polícia umiestňuje ľudí namiesto ciel policajného zaistenia – ide o nelegálne provizórne priestory na policajných staniciach. "Nehovoríme o celách, ale o akýchsi načierno vytvorených priestoroch v policajných budovách, ktoré sú prispôsobené na to, aby v nich bolo možné držať ľudí v ponižujúcich a neľudských podmienkach,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA ombudsmanka. Polícia v nich často ľudí pripútava o kovové oká, čo Dubovcová považuje za úplne neprípustné, pričom je to absolútne porušovanie základných práv. "Tento záväzok Slovenska trvá od roku 2009 a zatiaľ nebol splnený,“ poznamenala.


Ombudsmanka robí podľa vlastných slov zo svojej pozície všetko pre to, aby to "nezaspalo" a aby sme sa dopracovali k zmene. "Vyčerpala som už prostriedky, ktoré sa týkajú vnútroštátnych orgánov, pretože som sa obrátila i na Národnú radu SR, no tá bola v takej kondícii, že na parlamentnom ľudskoprávnom výbore ani nedokázala prijať uznesenie k predkladaným materiálom verejného ochrancu práv,“ vysvetlila pre agentúru SITA. Keďže ide podľa Dubovcovej o vážny zásah do základných práv a slobôd ľudí, ako aj o možnosť tento policajný postup stále opakovať, obráti sa i na príslušné zahraničné inštitúcie. "V tejto téme budem pokračovať, pretože to je vážny problém,“ dodala. Ako povedala na záver, "verejný ochranca práv musí pokračovať všetkými dovolenými, tzv. mäkkými prostriedkami v tom, aby dosiahol nápravu“.


Verejná ochrankyňa práv tému nezákonných priestorov na policajných oddeleniach otvorila ešte v auguste. Policajný prezident Tibor Gašpar sa bránil tým, že síce ide o tzv. vyhradené priestory, ktoré nie sú legislatívne ukotvené, no ľudí do nich umiestňujú len na čas, ktorý polícia potrebuje na administratívnu a inú nevyhnutnú činnosť. "Tento priestor môže byť na chodbe či v prázdnej kancelárii, pretože zadržané osoby tam čakajú len krátky čas,“ vysvetlil s tým, že to nie sú cely policajného zaistenia. Podľa Gašpara do nich polícia umiestňuje ľudí, ktorí sú agresívni, ohrozujú bezpečnosť polície alebo seba samých. Často ide o ľudí pod vplyvom alkoholu či drog, doplnil policajný prezident.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies