Dubovcová: Odpoveď Sudcovskej rady NS SR jej nestačí, píše im znova

NETKY.SK • 5 Február 2016, 10:45 • 2 min
Dubovcová: Odpoveď Sudcovskej rady NS SR jej nestačí, píše im znova

BRATISLAVA – Ombudsmanka Jana Dubovcová nie je spokojná s odpoveďou Sudcovskej rady Najvyššieho súdu SR. Na radu sa obrátila pre podnet Viliama Dohňanského (bývalý člen senátu Štefana Harabina), ktorý chce, aby podala návrh na začatie disciplinárneho stíhania predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej.

slovakia

left justify in out

Dôvodom majú byť podľa Dohňanského nezákonné zmeny v rozvrhu práce a rozdelenie členov bývalého Harabinovho senátu. Dubovcová sa ešte v decembri obrátila na Sudcovskú radu, lebo ju považuje za kompetentnú v tejto otázke. Rada však Dubovcovej odpísala, že nemôžu prijať žiadne stanovisko, lebo by prejudikovali rozhodnutie disciplinárneho senátu.


Ako informoval agentúru SITA ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, Dubovcová sa oboznámila s písomným stanoviskom Sudcovskej rady Najvyššieho súdu SR a ich dôvod vo všeobecnosti akceptuje.  Ombudsmankina žiadosť však obsahovala viaceré samostatné otázky, kde nevidí prienik s prebiehajúcimi disciplinárnymi konaniami. Od rady v opakovanej žiadosti žiada spresnenie, aký konkrétny vzťah majú jej jednotlivé otázky k prebiehajúcim disciplinárnym konaniam, a o poskytnutie stanoviska k jej jednotlivým otázkam, ktoré nemajú vzťah k žiadnemu prebiehajúcemu disciplinárnemu konaniu, vysvetlil Glovičko.

 

Dubovcová sa na Sudcovskú radu obrátila aj v minulosti, keď dostala podnet na podanie návrhu na disciplinárne stíhanie šéfa NS SR. Vtedy Sudcovská rada NS SR však nezaujala na Dubovcovej opakovanú výzvu stanovisko, čo ju sklamalo. Je preto zvedavá, ako to bude v tomto prípade. „Pri mojom hodnotení podnetu vezmem do úvahy závery Sudcovskej rady a vlastné výsledky z prešetrenia. Vo všetkých prípadoch je postup rovnaký - ako to bolo v prípade podania na predsedu súdu v minulosti, tak to bude aj v tomto prípade a aj v budúcnosti," zdôraznila Dubovcová.


Dohňanský podal podnet na Švecovej disciplinárne stíhanie aj na Súdnu radu SR. Tá už rozhodla a nepodporila návrh na disciplinárne konanie voči Švecovej. Ako uviedla šéfka rady Jana Bajánková, skutky uvedené v podnete nie sú disciplinárnym previnením. Dohňanský spolu so Štefanom Harabinom a Gabrielou Šimonovou čelia viacerým návrhom na disciplinárne stíhanie, v žiadnom z prípadov nebol zatiaľ vytýčený termín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies