Dubovcová: O rozhodnutí v prípade Oliari vs. Taliansko treba hovoriť

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:57 • 2 min
Dubovcová: O rozhodnutí v prípade Oliari vs. Taliansko treba hovoriť

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová tvrdí, že je dôležité hovoriť o rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva v prípade Oliari vs. Taliansko v slovenskom kontexte.

slovakia

left justify in out

Štát sa podľa Dubovcovej zaviazal ochraňovať základné právo na rešpektovanie rodinného a súkromného života a právo na ochranu pred zasahovaním do súkromného a rodinného života. "To znamená, že každá rodina, bez ohľadu na jej zloženie podľa pohlavia, má podľa tohto záväzku požívať rovnakú právnu ochranu a uznanie zo strany štátu,“ hovorí Dubovcová.


Všetky štátne orgány, ako aj verejný ochranca práv, majú preto podľa nej na spoločnosť vplývať, aby verejnosť mohla prijať a porozumieť podstate týchto záväzkov. Dubovcová zároveň podporuje aktivity, ktorých cieľom je dosiahnutie úpravy slovenskej legislatívy tak, aby obsahovala rovnocennú ochranu pre všetky formy rodín a trvalého životného partnerstva.


V prípade Oliari vs. Taliansko žalovala skupina troch talianskych párov rovnakého pohlavia Taliansko, že im štát neumožnil prístup k žiadnej forme právneho uznania ich dlhodobého a stabilného partnerstva. Podľa súdu v Štrasburgu ich "faktické partnerstvo patrí pod kvalifikáciu rodinného života," na ktorý sa vzťahuje ochrana podľa článku osem Európskeho dohovoru o ľudských právach a základných slobodách. Súd konštatoval, že talianska vláda "nedokázala splniť pozitívny záväzok a zabezpečiť, aby žiadatelia mali prístup k osobitnej právnej forme uznania a ochrany párov rovnakého pohlavia" a preto Taliansko porušuje tento článok dohovoru.


"Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu je garantom minimálneho rozsahu ochrany ľudských práv v Európe a vo svojom prelomovom jednomyseľnom rozhodnutí konštatoval, že k tomuto štandardu patrí aj právne uznanie párov rovnakého pohlavia. Súd v rozsudku poznamenal, že právne uznanie párov rovnakého pohlavia je zjavným trendom v členských krajinách Rady Európy, z ktorých väčšina tento typ legislatívy už prijala. Slovensko k nim, žiaľ, nepatrí,“ hovorí Martin Macko z platformy Životné partnerstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies