Dubovcová: Navrhované opatrenia bude aj naďalej pripomínať

NETKY.SK • 3 Január 2015, 15:24 • 2 min
Dubovcová: Navrhované opatrenia bude aj naďalej pripomínať

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová bude svoje navrhované opatrenia vo viacerých prípadoch aj naďalej pripomínať.

slovakia

left justify in out

Za veľkú systémovú chybu považuje napríklad systém, akým sa umiestňujú deti do reedukačných zariadení, povedala pre agentúru SITA. Slovenské reedukačné centrá nie sú dobre vybavené na zvládanie detí s psychiatrickými diagnózami či liekmi. Chýba u nás ich diferenciácia, pričom celý systém reedukácie by sa mal zmeniť.

 

Ako uviedla ombudsmanka, je potrebné prehodnotiť zákonné rámce i obsah systému reedukácie. "Je to v rozpore s najlepšími záujmami detí, preto je potrebné robiť zmeny zásadnejšieho charakteru," poznamenala. Zariadenia musia prijímať všetky deti priamo z terénu bez akejkoľvek diagnostiky, sú to často deti práve s psychiatrickými problémami. Keď už podľa jej slov deti do zariadení umiestnia, v niektorých centrách nie sú vytvorené vhodné podmienky na prípady, keď nie je dieťa predtým diagnostikované. Následne zariadenia nemajú podmienky na to, aby vedeli, ako majú v individuálnych prípadoch postupovať. "To sa ukazuje ako systémový nedostatok," priblížila.

 

Kancelária Jany Dubovcovej spravila v reedukačných centrách dva prieskumy, jeden od marca do októbra 2013, druhý od marca do mája 2014. Zamerala sa na šesť zariadení v Hlohovci, Sološnici, Čerenčanoch, Zlatých Moravciach, Bačkove a v Spišskom Hrhove, kde spravila spolu so skupinou právnikov neohlásený prieskum. "Zistila som veľmi veľa závažných nedostatkov v ich činnosti, okrem iného aj to, že stravné pre deti bolo veľmi nízke," vysvetlila. To sa jej však podarilo zmeniť. Exminister školstva Peter Pellegrini sa s ombudsmankou začiatkom augusta minulého roku stretol a sľúbil navýšenie normatívu na stravu o 20 percent, teda z troch eur na 3,60. "Za úspech považujem aj to, že zriaďovatelia a riaditelia zariadení sa na základe prieskumov pokúsili odstrániť tie nedostatky, ktoré mohli. Tie, čo nemohli odstrániť, ako napríklad zvýšenie stravného, urobilo konečne po roku a pol ministerstvo školstva, čo hodnotím kladne," vysvetlila. Je rada, že sa to vôbec podarilo, pretože ako povedala, aj rezort školstva podľa nej k zvýšeniu pristúpil podľa svojich finančných možností. Po čase bude však treba preskúmať, ako sa navýšenie zrealizovalo v praxi a či skutočne prinieslo efekt, ktorý priniesť malo.

 

No existujú aj iné systémové veci, ktoré by bolo treba zmeniť. Dubovcová si myslí, že sa v prípade centier bude pokračovať aj ďalej. Navrhla totiž i niektoré zmeny, ktoré by sa dotýkali celého systému reedukácie, no zatiaľ spätnú väzbu, či sa nimi niekto zaoberá, nemá. "No ja nezabudnem, budem ich dávať na stôl opäť," dodala.

 

O prípad sumy na stravné v reedukačných centrách sa zaujímal aj prezident Andrej Kiska, s ktorým sa Jana Dubovcová stretla na obede v zariadení v Hlohovci. Prezident podľa jej slov prejavil aj v iných prípadoch podstatnejší záujem o úroveň dodržiavania základných práv a slobôd v SR, takže už minimálne toto je z jej pohľadu veľmi dobré. "Týmto spôsobom môže verejný ochranca práv poskytovať prezidentovi informácie o tom, ako fungujú niektoré inštitúcie z pohľadu dodržiavania práv a slobôd. Možno sa takto podarí niektoré veci ovplyvniť z oboch miest, aj z prezidentského paláca, aj z pozície ochrancu práv," uzavrela ombudsmanka. Dodala, že možno aj vtedy, keď verejná mienka niektoré veci podporí, môžeme sa na Slovensku dočkať zlepšenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies