Dubovcová: Kapacita v zariadeniach pre seniorov nezodpovedá potrebe

NETKY.SK • 28 Október 2014, 17:31 • 2 min
Dubovcová: Kapacita v zariadeniach pre seniorov nezodpovedá potrebe

BRATISLAVA - V zariadeniach pre seniorov bolo v roku 2012 k dispozícii 11 895 miest, dôchodcov bolo viac ako 1,3 milióna.

slovakia

left justify in out

Práve preto je podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej potrebné zabezpečiť dostupnosť a kapacitné možnosti zariadení pre celoročné poskytovanie sociálnej starostlivosti. Aj toto je jedným z odporúčaní ombudsmanky, ktoré spísala v Správe o ochrane a uplatňovaní základných práv a slobôd v činnosti orgánov verejnej správy vo vzťahu k seniorom. Ako verejná ochrankyňa práv v správe vysvetľuje, kapacita zariadení pre celoročné poskytovanie sociálnej starostlivosti pre seniorov nezodpovedá súčasnej potrebe. "Týka sa to najmä pobytových zariadení pre seniorov a domovov sociálnych služieb," píše sa v správe.

 

Práve touto správou sa bude Dubovcová zaoberať v stredu 29. októbra. Spolu s jej odborným gestorom, ktorým je právnik kancelárie Peter Kresák, ju bude prezentovať zástupcom mimovládnych organizácií, domovov dôchodcov, zariadení pre seniorov či ministerstva práce a Združenia miest a obcí Slovenska. Tému seniorov si ombudsmanka stanovila ako jednu z priorít na tento rok. 

 

Podľa ombudsmanky je nevyhnutné urýchlene podporiť nielen rozvoj celoročných pobytových zariadení pre seniorov, ale aj ich rovnomerný rozvoj v jednotlivých regiónoch Slovenska. Podľa zákona o sociálnych službách môže byť poskytovateľ sociálnej služby verejný, teda obec, právnická osoba zriadená alebo založená obcou či právnická osoba zriadená alebo založená vyšším územným celkom. Existuje však aj neverejný poskytovateľ, je to iná fyzická alebo právnická osoba. 

 

Informácie, ktoré kancelária Verejného ochrancu práv v prieskume zistila, ukazujú, že spokojnosť s dostupnosťou sociálnych služieb rastie s veľkosťou mesta alebo obce, v ktorej senior žije. Väčšie mestá a obce dokážu zvyčajne zabezpečiť poskytovanie väčšieho rozsahu sociálnych služieb. Seniori sú silno viazaní na miesto svojho bydliska a jeho blízke okolie, a tak prirodzene túžia po sociálnej pomoci práve v týchto miestach. "Z tohto pohľadu je správna tendencia, ktorú deklaruje rezort práce a jej obsahom je deinštitucionalizácia systému sociálnych služieb, podpora zotrvania klienta v prirodzenom prostredí a rozvoj ambulantných sociálnych služieb," uvádza Jana Dubovcová v správe o senioroch. 

 

Časť zariadení pre seniorov, ktorú poskytujú tzv. neverejní poskytovatelia, je pre väčšinu dôchodcov finančne náročnejšia. Preto verejná ochrankyňa práv navrhuje, aby bolo vyriešené vyrovnané financovanie zariadení verejných a neverejných poskytovateľov. Len tak budú dostupné pre každého seniora a nie len pre časť z nich. Zariadenia, ktoré patria do pôsobnosti vyšších územných celkov a obcí sú spravidla plne obsadené a musia mať pre ľudí poradovníky. Naopak, neverejné zariadenia majú s obsadením problém, preto sa stáva, že svoje služby poskytujú aj zahraničným klientom. 

 

Ombudsmanka preto odporúča ministerstvu práce, aby vypracovalo a zabezpečilo prijatie celoštátne záväzných štandardov kvality sociálnych služieb. Tie podľa nej momentálne chýbajú, čo prispieva k nerovnomernej kvalite poskytovania služieb, a to nielen v jednotlivých zariadeniach, ale aj v krajoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona