Dubovcová je pripravená novozvolenej ombudsmanke Patakyovej pomôcť

NETKY.SK • 8 Február 2017, 20:40 • 2 min
Dubovcová je pripravená novozvolenej ombudsmanke Patakyovej pomôcť

BRATISLAVA - Dosluhujúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová je pripravená pomôcť novozvolenej ombudsmanke Márii Patakyovej pri preberaní úradu.

slovakia

left justify in out

"Verejná ochrankyňa práv aj Kancelária verejného ochrancu práv je pripravená zvolenej ombudsmanke Márii Patakyovej poskytnúť súčinnosť pri preberaní funkcie, úradu aj agendy kancelárie," povedal dnes pre TASR Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

 

Dubovcová je zároveň podľa jeho slov rada, že úrad môže po personálnej stránke odovzdať budúcej ochrankyni práv na vysokej odbornej úrovni, a to aj napriek tomu, že kancelária nie je v "dobrej finančnej a materiálnej kondícii".

 

Poznamenala, že zvolenie Patakyovej do funkcie ombudsmanky očakávala. "Prekvapilo by ju, ak by kandidátka vládnej koalície nebola v Národnej rade zvolená," dodal Glovičko.

 

Máriu Patakyovú, nominantku koaličného Mostu-Híd, zvolili dnes v tajnej voľbe poslanci Národnej rady (NR) SR za novú verejnú ochrankyňu práv. Nahradí úradujúcu Janu Dubovcovú, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca. Nová ombudsmanka chce podľa vlastných slov dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Zároveň chce zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana a podporiť jeho nezávislosť. Určujúcim kvartetom pre ňu je nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť.

 

Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies