Dubovcová a Nestarcová konečne odkliali Klagenfurt

NETKY.SK • 4 August 2015, 13:55 • 2 min
Dubovcová a Nestarcová konečne odkliali Klagenfurt

BRATISLAVA - Ak by sa k 4. augustu 2015 uzavrel svetový rebríček Medzinárodnej volejbalovej federácie FIVB, tak slovenská dvojica beachvolejbalistiek Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová by už mala miestenku na OH 2016 v Riu de Janeiro istú na sto percent.

slovakia

left justify in out

Výrazný krok k právu účasti urobili minulý týždeň na ME v rakúskom Klagenfurte, kde senzačne bojovali o medaily. Vďaka tomu si do rebríčka FIVB pripísali veľmi cenných 350 bodov. Podarilo sa im to najmä vďaka tomu, že na podujatí vyradili turnajové jednotky a obhajkyne lanského prvenstva z Holandska. Na ceste do semifinále si poradili aj s úradujúcimi vicemajsterkami Európy zo Švajčiarska. Medailovú radosť im pokazili iba Poľky Kinga Kolosiňská, Monika Brzosteková, ktoré ich zdolali v súboji o bronzovú medailu za 38 minút 2:0. Aj tak však dosiahli historický výsledok, pretože slovenský beachvolejbalista ešte nikdy nehral v semifinále ME.

 

"Veľmi sa tešíme z toho, že Slovensko bolo prvýkrát v semifinále majstrovstiev Európy. Náš výkon na celom turnaji bol dobrý, máme za sebou vydarené podujatie. Ak by sme takto hrali aj ďalej, tak sa o účasť na olympiáde v Riu nemusíme vôbec obávať," tvrdila Natália Dubovcová. "Určite ten výsledok mrzí, pretože sme s Poľkami v posledných piatich stretnutiach vždy vyhrali. Boli to však veľmi ťažké zápasy, ktoré sme rozhodli vo svoj prospech až v tajbrejku. My sme ich nedávno porazili v Moskve, kde sme získali viac bodov do olympijského rebríčka, ony nám to teraz vrátili. Aj taký vie byť šport," pokračovala Dubovcová. 

 

"Samozrejme, že ten posledný krok, ktorý nám chýbal k medaile, mrzí, ale časom to už prebolelo. Po súboji o bronz, ktorý nám nevyšiel, sme mali slzy v očiach, boli sme smutné, ale teraz s odstupom času sa tešíme z úspechu, ktorý sme na ME v Klagenfurte dosiahli," dodala. 

 

"Rozhodkyňa nám v stretnutí o 3. miesto neuznala čistú loptu, ale na to sa vyhovárať nemôžeme. Ten zápas nebol iba o tejto jednej lopte. Ak chceme v súboji so súperkami triumfovať, musíme vyhrať 21 lôpt, nie jednu. Samozrejme, ak by to bolo v tej chvíli 19:19, a nie 18:20, možno by sme to zlomili na svoju stranu, ale to sú teraz už iba teoretické úvahy. To treba už ´pustiť ´z hlavy a chystať sa na ďalšie turnaje, ktoré nás čakajú tento a budúci rok," reagovala Dominika Nestarcová na tému rozhodujúceho okamihu v historickom súboji o bronzovú medailu na ME. 

 

"Je rozdiel prísť domov so skvelým úspechom bez medaily, a prísť domov s veľkým úspechom - a s medailou. Trochu to škrie. Ale na druhej strane nás teší, že ešte nikdy slovenský volejbalista po roku 1993 nebol na ME tak vysoko, ako sme boli teraz my," zdôraznila Nestarcová. 

 

"My sme vlastne v semifinále odohrali veľmi dobrý zápas. Vedeli sme, že po tomto súboji buď ideme domov s prázdnymi rukami, alebo s medailou. Možno aj to nám trochu zviazalo ruky. Možno nám to trochu rozklepalo kolená. O medailu na ME sme ešte nebojovali. Veľmi sme chceli, žiaľ, nevyšlo nám to. Tešiť nás môže skutočnosť, že konečne sme odkliali Klagenfurt, kde sa nám doteraz nedarilo," vrátila sa Dominika Nestarcová k duelu o 3. miesto. 

 

"Najcennejší duel na týchto ME sme odohrali v osemfinále s Holanďankami Madelein Meppelinkovou a Marleen van Ierselovou, ktoré v Rakúsku obhajovali titul. Za necelých 40 minút sme ich porazili 2:0. Ten súboj sme hrali veľmi dobre. Zaskočili sme ich dobrou hrou," reagovala Natália Dubovcová na otázku agentúry SITA a pokračovala: "Na druhej strane totálny duel o nervy bol štvrťfinálový súboj so švajčiarskym párom Tanja Goricanecová, Tanja Hüberliová, ktoré obhajovali v Klagenfurte striebro. My sme s nimi ešte nikdy neprehrali. Ale teraz sme to museli potvrdiť. Nebolo to ľahké. Ale dokázali sme to. Zápas s nimi sme vyhrali jasne." 

 

Podľa Natálie Dubovcovej každý sa v tejto predolympijskej sezóne pripravuje na sto percent. Vidina štartu v Riu poháňa každého dopredu. Každý pár môže na turnaji vyhrať nad favoritom, ale môže aj prehrať so súperom, cez ktorého doteraz prechádzal bez problémov. "Veľmi cítiť, že je olympijská kvalifikácia. Každý hrá ako o život. Zo základnej skupiny nepostúpia tímy, ktorý v minulosti z turnajoch Grand Slamu nosili pravidelne medailu. Ale ak budeme naďalej hrať tak dobre, ako sme hrali v Klagenfurte, o účasť na OH 2016 sa nebojím. Vieme, že máme na to, aby sme na OH hrali," konštatovala Natália Dubovcová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies