Dublin je najlepšou destináciou v EÚ na presídlenie bánk z Británie

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 14:53 • 2 min
Dublin je najlepšou destináciou v EÚ na presídlenie bánk z Británie

LONDÝN - Írsky Dublin je najlepšou destináciu v Európskej únii (EÚ) na presídlenie časti bankových operácií z Británie po brexite. Umiestnil sa na prvej priečke indexu 15 miest v Európe vhodných na presun finančných inštitúcií z britských ostrovov, ktorý zostavila spoločnosť Movinga.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto Írska profituje najmä z faktu, že je jedinou destináciou v EÚ, v ktorej sa hovorí po anglicky. A tiež z toho, že náklady na prenájom bytu v Dubline sú oveľa nižšie ako v Paríži, Frankfurte nad Mohanom alebo Luxemburgu, uviedla Movinga na svojej webovej stránke.

 

Amsterdamu patrí druhá priečka. Frankfurt nad Mohanom, kde sídli Európska centrálna banka (ECB), obsadil až šieste miesto a Paríž je deviaty. Predbehla ich napríklad Valletta, hlavné mesto Malty, ktorá sa umiestnila na treťom mieste pred Luxemburgom (4) a Bruselom (5).

 

Spomínaný Frankfurt nad Mohanom je teda šiesty, siedma priečka patrí Hamburgu, Madrid je ôsmy, Paríž deviaty a desiate je Miláno. Banky už avizovali, že začnú s presunom niektorých pracovných miest skoro po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová oficiálne odštartuje brexit, čo plánuje urobiť 29. marca.

 

Movinga pri zostavovaní indexu zvažovala rôzne faktory. Okrem voľných kancelárií, dopravy, nájomného, vzala do úvahy napríklad aj to, koľko je v danom meste reštaurácií s Michelinskou hviezdičkou, alebo či je tam obchod britskej módnej značky Burberry, a nezabudla ani na ceny večerných kokteilov.

 

“Každý hovorí, že mestá ako Paríž a Frankfurt nad Mohanom sa pripravujú na prílev zamestnancov bánk po brexite. Ale iné mestá, napríklad Dublin, Valletta, Luxemburg a Amsterdam sú v skutočnosti lepšie vybavené na to, aby sa v nich títo zamestnanci cítili šťastne a ako doma,” povedal Finn Hänsel, generálny riaditeľ londýnskej firmy Movinga.

 

No aj keď je podľa Movinga z hľadiska sťahovania rodín Dublin možno najlepšou destináciou pre zamestnancov bánk, ich vedenie musí zvažovať iné faktory. Frankfurt nad Mohanom má napríklad vybudovaný "finančný ekosystém" - je sídlom nielen ECB, ale aj nemeckého úradu pre dohľad nad finančným trhom BaFin, ktorý má ako jediný regulačný úrad v "kontinentálnej" Európe skúsenosti s dozorom nad komplikovanými obchodmi s derivátmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies