Dubecký chce byť opäť šéfom filmového ústavu

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 15:21 • 2 min
Dubecký chce byť opäť šéfom filmového ústavu

BRATISLAVA – Zatiaľ jedného záujemcu eviduje Slovenský filmový ústav (SFÚ) v konkurze na svojho šéfa. Do výberového konania na generálneho riaditeľa SFÚ, jedinej slovenskej štátnej inštitúcie, ktorá sa venuje filmu a kinematografii s dôrazom na domácu tvorbu, sa do termínu podávania prihlášok do piatka 6. apríla prihlásil jeden záujemca.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA povedala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová, do konkurzu prišla jedna prihláška, no keďže rozhoduje dátum na poštovej pečiatke, je možné, že poštou prídu ešte ďalšie. Otváranie obálok je naplánované na 16. apríla a verejné vypočutie kandidátov na generálneho riaditeľa SFÚ na najbližších päť rokov sa uskutoční 26. apríla. Súčasný šéf SFÚ Peter Dubecký je vo funkcii do začiatku júna a podľa zákona môže kandidovať opätovne. Dubecký dnes SITA informoval, že v piatok 6. apríla podal prihlášku a projekt riadenia SFÚ na najbližších päť rokov.

Do funkcie generálneho riaditeľa SFÚ možno zvoliť len osobu s odbornými vedomosťami a skúsenosťami, ktorá spĺňa predpoklady na výkon funkcie podľa zákona o výkone práce vo verejnom záujme. Potrebné sú najmenej tri roky odbornej praxe v riadiacej funkcii a vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v oblasti audiovízie, alebo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v inom odbore, ak má uchádzač odbornú prax v audiovízii najmenej päť rokov. Ďalšie podrobnosti o voľbe generálneho riaditeľa SFÚ a o výkone tejto funkcie obsahuje Rokovací poriadok SFÚ zverejnený na webstránke filmového ústavu https://www.sfu.sk. Na webe filmového ústavu tiež možno nájsť prehľad o činnosti a výsledkoch hospodárenia SFÚ a ďalšie informácie.

Peter Dubecký je generálnym riaditeľom SFÚ od roku 1998. Po prijatí a nadobudnutí účinnosti audiovizuálneho zákona v januári 2008 mu jeho prvé funkčné obdobie začalo plynúť 2. júna 2008, keď sa uskutočnili prvé voľby generálneho riaditeľa SFÚ. Vtedajší Audiovizuálny zákon (zákon o podmienkach evidencie, verejného šírenia a uchovávania audiovizuálnych diel, multimediálnych diel a zvukových záznamov umeleckých výkonov) po prvý raz určil podmienky a voľbu generálneho riaditeľa SFÚ. Dubeckého opätovne do čela SFÚ zvolila jednomyseľne v tajnom hlasovaní Rada SFÚ 25. apríla 2013. Vo verejnom vypočutí vtedy vyberala z dvojice Dubecký a Andrej Beseda. V poradí druhé funkčné obdobie začalo Dubeckému plynúť 2. júna 2013. V súčasnosti platný Audiovizuálny zákon umožňuje stáť na čele SFÚ opätovne. Podrobnosti o priebehu voľby generálneho riaditeľa SFÚ a o výkone tejto funkcie obsahuje štatút a zákon o audiovízii, oba zverejnené na https://www.sfu.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona