Držiteľov Zlatých glóbusov vyhlásili bez televízneho prenosu

NETKY.SK • 10 Január 2022, 08:32 • 2 min
Držiteľov Zlatých glóbusov vyhlásili bez televízneho prenosu

LOS ANGELES – Westernová dráma The Power of the Dog (Sila psa) a muzikál West Side Story získali v nedeľu hlavné ceny 79. ročníka odovzdávania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové ocenenia po Oscaroch.

slovakia

left justify in out

Tento rok však podujatie poznačil faktický bojkot zo strany veľkej časti Hollywoodu pre kritiku organizácie, ktorá ich udeľuje. Odovzdávanie sa tak muselo zaobísť bez televízneho prenosu, účasti nominovaných i hviezdnych hostí a ocenených oznamovali len prostredníctvom sociálnych médií. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

 

 

Western The Power of the Dog sa presadil v kategórii najlepšia filmová dráma, kde mu konkurovali snímky ako Belfast či Duna. Jeho režisérka Jane Campionová sa stala len treťou ženou v dejinách Zlatých glóbusov, ktorá zvíťazila v kategórii najlepší režisér. Oceneným za tento film bol aj Kodi Smit-McPhee ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Rovnako tri Zlaté glóbusy dostal filmový muzikál West Side Story režiséra Stevena Spielberga, a to za najlepšiu komédiu alebo muzikál a pre najlepšie herečky v hlavnej i vedľajšej úlohe – Rachel Zeglerovú a Arianu DeBoseovú.

 

Will Smith a Nicole Kidmanová si „odniesli“ trofeje pre najlepšieho herca a najlepšiu herečku v dráme za úlohy vo filmoch King Richard a Being the Ricardos. Najlepším hercom v muzikáli alebo komédii z uplynulého roka je Andrew Garfield (tick, tick... BOOM!).

 

 

Zlatý glóbus za najlepší scenár dostal Kenneth Branagh za film Belfast. Ako najlepší animovaný film ocenili Encanto: Čarovný svet. Zbierku trofejí si rozšíril skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer, ktorému udelili Zlatý glóbus za hudbu vo vedecko-fantastickej dráme Duna. V kategórii najlepší film v inom ako anglickom jazyku získala cenu kritikmi chválená japonská snímka Drive My Car.

 

V televíznych kategóriách získali ceny:

Boj o moc - najlepší dramatický seriál

Hacks - najlepší komediálny seriál

The Underground Railroad - najlepší miniseriál

 

 

Odovzdávanie Zlatých glóbusov bolo tradične známe ako najväčšia párty Hollywoodu, ktorú každoročne sledovali milióny televíznych divákov a ktorá podnecovala búrlivé diskusie. Už vlani podujatie značne obmedzili pandemické opatrenia, tento rok sa však naplno prejavil dlhotrvajúci spor okolo etických štandardov organizátorov z Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA). Táto skupina okolo 100 žurnalistov a fotografov, pracujúcich prevažne pre médiá mimo USA, totiž čelí celému radu obvinení od korupcie po rasizmus, približuje AFP. Aj z týchto dôvodov odmietla odovzdávanie Zlatých glóbusov po štvrťstoročí vysielať stanica NBC, pričom viaceré filmové štúdiá i iné organizácie avizovali, že s HFPA nebudú spolupracovať, kým nezavedie výraznejšie reformy.

 

K téme: Ocenenie Zlatý glóbus čelí kritike



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona