Družstevníci: O čerstvé mlieko nie je v súčasnosti záujem

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 09:46 • 2 min
Družstevníci: O čerstvé mlieko nie je v súčasnosti záujem

SMREČANY - Najväčšie problémy zažíva v súčasnosti Poľnohospodárske družstvo (PD) v liptovskej obci Smrečany s predajom mlieka. Podľa hlavného ekonóma Milana Vozára robia všetko preto, aby živočíšnu výrobu zachovali.

slovakia

left justify in out

"Problém s mliekom je celoeurópsky. Navyše, my máme voči európskym krajinám nevýhodu, keďže systém rozdávania dotácií je iný a výška dotácií nie je rovnaká. Pozíciu z hľadiska konkurencie máme teda ťažšiu, aj pri týchto podmienkach sa však živočíšnu výrobu snažíme udržať, sme na to odkázaní," povedal pre TASR Vozár s tým, že krajinotvorba v podhorských oblastiach, ošetrovanie a využívanie pozemkov je podmienené práve živočíšnou výrobou. "Mali by si to uvedomiť aj ľudia, ktorí rozhodujú o podpore družstiev," upozornil.

 

Prosperita družstiev na vidieku podľa neho ovplyvňuje aj krajinotvorbu či zamestnanosť obyvateľstva. "Ročne vyprodukujeme viac ako 3,5 milióna litrov mlieka. Akýkoľvek pohyb v cenotvorbe, aj o jeden cent, nám spôsobuje obrovské výpadky," vysvetlil hlavný ekonóm PD Smrečany. Ako ďalej uviedol, družstvo má pri predaji mlieka stabilných dlhoročných partnerov. "Všetko kravské mlieko dodávame do kežmarskej mliekarne Tami, celú produkciu ovčieho mlieka zase dodávame do liptovskej mliekarne," vymenoval Vozár.

 

PD Smrečany prevádzkovalo na najväčšom liptovskomikulášskom sídlisku Podbreziny mliekomat, z ekonomických dôvodov ho však museli zrušiť. "Obyvateľstvu sme urobili službu, dodávali sme tam kvalitné, čerstvé mlieko, ktoré obsahuje presne tie látky, ktoré organizmus najviac potrebuje. Na Podbrezinách žije viac ako 10.000 obyvateľov a my sme nedokázali predať ani 100 litrov mlieka denne," pripomenul problémy s predajom čerstvého mlieka. Predaj sa snažili podporiť napríklad letákmi, na ktorých boli recepty zo živého mlieka. Hlavným dôvodom nezáujmu je podľa Vozára zmena stravovacích návykov.

 

Poľnohospodárske družstvo Smrečany sa venuje rastlinnej aj živočíšnej výrobe. Majú viac ako 1000 kusov hovädzieho dobytka, oviec a koní. Obhospodarujú 2400 hektárov pôdy, približne polovica sú lesy a pasienky, druhá polovica je orná pôda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies