Družice NASA ukončili svoju misiu nárazom do Mesiaca

NETKY.SK • 18 December 2012, 08:10 • 2 min
Družice NASA ukončili svoju misiu nárazom do Mesiaca

Družice NASA ukončili svoju misiu nárazom do Mesiaca

slovakia

left justify in out

img

Dvojica kozmických družíc NASA v pondelok o 23.28 SEČ úspešne ukončila svoju misiu riadeným dopadom na povrch Mesiaca. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
      Sondy nazvané Ebb a Flow krúžili okolo Mesiaca zhruba vo výške letu komerčného lietadla od septembra roku 2011 a zbierali dôležité údaje o lunárnom povrchu. Na sebazničujúci manéver použili posledné zvyšky paliva.  
      Podľa Davea Lehmana, manažéra projektu, družice museli byť zlikvidované aby sa predišlo riziku, že dopadnú na jedno z 25 pamätných miest mesačného povrchu, kde v minulosti pristáli kozmické lode.
      "Je to pre mňa dosť smutný deň," povedal Lehman zopár minút pred samotným dopadom. "Obvykle nenosím pri sebe vreckovky, ale dnes som si veruže nejaké prichystal."
      "Ebb a Flow sňali pomyslený závoj z Mesiaca," povedala hlavná výskumníčka projektu Maria Zuber. "Získané údaje nám pomôžu osvetliť jeho vznik."
      Miesto dopadu družíc pomenovali podľa prvej americkej astronautky Sally Rideovej, ktorá zomrela v júli na rakovinu pankreasu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies