Družstevné byty zažívajú v Česku po rokoch renesanciu

NETKY.SK • 13 December 2010, 13:11 • 2 min
Družstevné byty zažívajú v Česku po rokoch renesanciu

Družstevné byty zažívajú v Česku po rokoch renesanciu

slovakia

left justify in out

Družstevné byty, ktoré za minulého režimu predstavovali prakticky jedinú možnosť, ako prísť "k vlastnému" bývaniu, slávia v Česku triumfálny návrat. Developéri v snahe zvýšiť slabý predaj začali do svojich ponúk zaraďovať aj družstevné byty. A dopyt po družstevnom bývaní prekonal ich očakávania, konštatujú dnes Hospodářské noviny.
      Záujem o družstevné byty v tretej etape projektu v Šlapanicích pri Brne napríklad dvojnásobne prevýšil dopyt po bytoch do osobného vlastníctva. "Je to pre klientov zaujímavá forma financovania," povedal HN konateľ developérskej spoločnosti Brnenská pole Invest Vlastislav Sedlář.
      Na družstevné byty totiž zoženú peniaze aj klienti, ktorých príjmy by nestačili na získanie hypotéky na kúpu bytu do osobného vlastníctva. Žiadateľom o úver je namiesto nich družstvo, ktorému potom družstevník byt postupne spláca.
      S pilotným projektom výstavby bytového domu s družstevnými bytmi prišlo v Prahe aj najväčšie bytové družstvo v Česku - SBD Pokrok. "Paradoxne až súčasná kríza na realitnom trhu dala zelenú družstevnému financovaniu," myslí si Vladimír Kremel, konateľ realitnej kancelárie Bydlíte.cz, ktorá byty predáva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies