Druhý triumf Marczynského, líder Froome menil bicykel, spadol a prišiel o 20 sekúnd

NETKY.SK • 31 August 2017, 18:12 • 2 min
Druhý triumf Marczynského, líder Froome menil bicykel, spadol a prišiel o 20 sekúnd

ANTEQUERA - Poliak Tomasz Marczynski z tímu Lotto Soudal sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na cyklsitických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá mala štart v Motrile a cieľ po 160,1 km v Antequere v provincii Málaga. Marczynski predviedol v závere víťazné sólo a na tohtoročnej Vuelte si pripísal už druhé etapové víťazstvo. Predtým uspel v koncovke 6. etapy.

slovakia

left justify in out

Marczynski zvíťazil s náskokom 52 sekúnd pred štvoricou cyklistov z pôvodného úniku, po druhé miesto a bonifikáciu 6 sekúnd si došiel Španiel Omar Fraile z tímu Dimension Data a tretí bol jeho krajan José Joaquín Rojas (Movistar). Aktivitou v závere potešil španielskych fanúšikov Alberto Contador, ktorý sa odpútal zo skupiny favoritov a do cieľa prišiel trinásty s mankom 7:25 min.

Nečakané problémy mal v koncovke etapy líder pretekov Brit Christopher Froome (Sky), ktorý po výmene bicykla a následnom páde prišiel v celkovom poradí o 20 sekúnd. Znamená to, že jeho hlavný rival Talian Vincenzo Nibali stiahol manko na Frooma z 1:19 min na 59 sekúnd. Tretí je naďalej Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-Scott) s odstupom 2:13 min. Contador zostal deviaty (+3:13).

Štvrtkovú etapu tvorili dve profilovo rozdielne časti. V tej prvej na rovine sa zrodil únik 14 cyklistov z 13 tímov, dvojnásobné zastúpenie v ňom mala vďaka Pawlovi Poljanskému a Andreasovi Schillingerovi iba Bora-Hansgrohe. V úniku bol aj jazdec družstva Aqua Sport Blue Peter Koning, ktorý počas nočného incidentu v Almerii spoločne s tímovými kolegami prišiel o tímový autobus. Prvú z dvoch horských prémií dňa na 101,4 km Puerto de León (dĺžka 17,4 km, priemerný sklon 4,9%) vyhral Španiel Jose Joaquin Rojas (Movistar) za 10 bodov. Pelotón s "červeným" Chrisom Froomom vtedy zaostával o 7:25 min a všetko nasvedčovalo tomu, že víťaz etapy vzíde z úniku.

Päťdesiat kilometrov pred cieľom bol náskok utečencov už 8 minút a v stúpaní na druhú a poslednú horskú prémiu Puerto del Torcal (II. kat., dĺžka 7,6 km, priemer 7%) 22 km pred koncom etapy dokonca 9-minútový. Dvadsať kilometrov pred métou sa odpútali zo skupiny favoritov Alberto Contador (Trek-Segafredo) a Nicolas Roche (BMC Racing), neskôr Contador osamel a utvoril si polminútový náskok.

 

Poliak Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) medzitým za 5 bodov ovládol vrchársku prémiu na Puerto del Torcal. Približne 6,5 km pred cieľom prišli nečakane ťažké chvíle pre Frooma.

 

Najprv technické problémy a výmena bicykla a krátko po nej pád v zjazde ho pripravili o cenné sekundy, nie však o dres lídra pretekov. Zdalo sa, že Contador získa viac než minútu na Frooma, ale ten v závere aj za pomoci tímových kolegov letel ako strela a napokon prakticky nič nestratil zo svojho náskoku v celkovom poradí. Vpredu sa v závere odpútal Poliak Tomasz Marczynski a bez problémov si došiel po druhé etapové víťazstvo na Vuelte 2017.

Výsledky - Vuelta a Espaňa 2017:

12. etapa (Motril - Antequera. Los Dólmenes, 160,1 km): 1. Tomasz Marczynski (Poľ.) Lotto Soudal 3:56:45 h, 2. Omar Fraile (Šp.) Dimension Data, 3. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar, 4. Pawel Poljanski (Poľ.) Bora-Hansgrohe, 5. Stef Clement (Hol.) LottoNL-Jumbo - všetci +52 s, 6. Brendan Canty (Aus.) Cannondale Drapac +1:42,...13. Alberto Contador (Šp.) Trek-Segafredo +7:25,...32. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +8:07.

Poradie po 12. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 49:22:53 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +59 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott +2:13 min, 4. David de la Cruz (Šp.) Quick-Step Floors +2:16, 5. Wilco Kelderman (Hol.) Sunweb +2:17, 6. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša-Alpecin +2:18,...9. Alberto Contador (Šp.) Trek-Segafredo +3:13.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona