Druhý sociálny balíček je sklamaním, vláda dala oligarchom trikrát viac

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 16:15 • 2 min
Druhý sociálny balíček je sklamaním, vláda dala oligarchom trikrát viac

BRATISLAVA - Druhý sociálny balíček je podľa podpredsedu KDH pre verejné financie Miloša Moravčíka pre ľudí sklamaním, pretože naň vláda vyčlenila len 200 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Je to nielenže menej ako výška prvého balíčka, ale hlavne je to len odrobinka zo zvýšených príjmov vlády z daní a odvodov," reaguje Moravčík.

 

Nominálne daňovo-odvodové zaťaženie totiž podľa neho narástlo až o 3,5 miliardy eur ročne. "Ako ukazujú posledné prieskumy, tak si ľudia začínajú uvedomovať, že vláda Smeru im oveľa viac berie, ako dáva," tvrdí Moravčík. Preto podľa jeho slov preferencie Smeru postupne klesajú, čo považuje za dobrú správu pre Slovensko.

 

Podľa Moravčíka sa dnes Robert Fico opäť snažil využiť to, že opakovaná lož sa stáva pravdou. "Ak by mu za každé klamstvo a zavádzanie narastal nos, tak na konci svojho prejavu by vyzeral ako Pinocchio," myslí si. Za najväčšie klamstvo považuje to, že balíčky nie sú financované zo zvýšených daní, odvodov, prejedaním dôchodkov a z privatizácie. "Opak je pravdou, práve to sú hlavné zdroje ich financovania. Ľudia si balíčky sami predplácajú z úspor v 2. pilieri, zo zvýšených daní či z predaja štátneho majetku," konštatuje podpredseda KDH pre verejné financie.

 

Medializované informácie podľa neho tiež dokazujú, že vláda nesolidarizuje s bežným ľuďmi, ale s bohatými a oligarchami. "Vláda im totiž nadelila trojnásobne väčší balík ako bežným ľuďom. Boháčom a oligarchom dala vláda Smeru 1,5 miliardy a bežným ľuďom len 450 miliónov eur," dodal Moravčík.

 

Robert Fico dnes na pracovnom sneme strany Smer-SD predstavil 15-bodový sociálny, ekonomický a finančný balíček. Mal by stáť približne 200 miliónov eur. Jeho súčasťou je napríklad zníženie DPH na 10 percent na vybrané základné potraviny, zvýšenie minimálnej mzdy, zvýšenie materskej dávky, lacný bankový účet pre každého, obnova spoločenských priestorov nemocníc či zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona