Druhý proces s Tymošenkovou znovu odložili pre jej neprítomnosť

NETKY.SK • 17 August 2013, 08:40 • 2 min
Druhý proces s Tymošenkovou znovu odložili pre jej neprítomnosť

KYJEV - Druhý súdny proces s väznenou ukrajinskou expremiérkou Juliou Tymošenkovou, v ktorom čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery, v piatok odročili už po 23-krát. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sudca v Charkove rozhodol o odklade procesu na 6. septembra, keďže obžalovaná opäť neprišla na pojednávanie, čo - rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch - zdôvodnila svojim zlým zdravotným stavom. Nový súdny proces je založený na obvineniach, ktoré siahajú do 90. rokov 20. storočia, keď Tymošenková riadila obrovskú firmu na obchodovanie so zemným plynom. Pokračovanie procesu sa odkladá už od apríla 2012, pretože pojednávania opakovane znemožňuje neprítomnosť expremiérky, ktorú v charkovskej nemocnici liečia s chronickými bolesťami chrbtice. Príbuzní označujú Tymošenkovej stav za veľmi vážny, podľa ich vyjadrení sa už nedokáže sama pohybovať a hrozí jej invalidita. 

V prípade usvedčenia zo sprenevery a daňových únikov hrozí 52-ročnej líderke prozápadnej ukrajinskej opozície ďalších 12 rokov väzenia. Politickú rivalku proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v októbri 2011 odsúdili v inom procese na sedem rokov väzenia za zneužívanie úradných právomocí. Verdikt, ktorý spôsobil medzinárodné pobúrenie, súvisí so zmluvou o dodávkach zemného plynu z roku 2009, ktorú ako premiérka vyrokovala s Ruskom.

Tymošenková označuje obvinenia vznesené v oboch procesoch sa vykonštruované a politicky motivované. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona