Druhý pilier sa od polovice marca na tri mesiace otvorí

NETKY.SK • 4 Február 2015, 11:27 • 2 min
Druhý pilier sa od polovice marca na tri mesiace otvorí

BRATISLAVA - Druhý dôchodkový pilier sa otvorí od 15. marca do 15. júna tohto roka. Rozhodol o tom parlament, keď v zrýchlenom konaní schválil novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

slovakia

left justify in out

V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia dostanú všetci sporitelia, okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. 

 

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého dostane sporiteľ pri žiadaní o dôchodok z druhého piliera informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku. To sa premietne aj v ponukovom liste, ktorý Sociálna poisťovňa zasiela sporiteľovi po tom, čo požiadal o starobný alebo predčasný starobný dôchodok a splnil podmienky na jeho výplatu. Týmto krokom sa má dosiahnuť zvýšenie transparentnosti výpočtu dôchodku poisťovňou a lepšia možnosť porovnania ponúk dôchodkov, ktoré vyhotovili jednotlivé poisťovne sporiteľovi. 

 

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. "V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce. 

 

Sporitelia, ktorí v minulosti využili v súvislosti s platením dobrovoľných príspevkov daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov. "Vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, ani vplyv na hospodárenie obyvateľstva, resp. na sporiteľov nie je možné odhadnúť, pretože nie je možné odhadnúť počet sporiteľov, ktorí vystúpia zo systému starobného dôchodkového sporenia a ktorí vstúpia do systému starobného dôchodkového sporenia," uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. 

 

Parlament neschválil návrh poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd), aby Sociálna poisťovňa priznávala osobám, ktoré si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vyšší dôchodok z prvého piliera. Podľa jeho pozmeňujúceho návrhu by sa pri krátení dôchodku z prvého piliera z dôvodu účasti v druhom pilieri zohľadňovalo bývalým sporiteľom aj poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Podľa poslanca Švejnu by sa tým dosiahlo spravodlivejšie, miernejšie krátenie dôchodkov z priebežného piliera a s tým spojená výplata starobných dôchodkov vo vyššej nominálnej hodnote. 

 

Poslanci tiež neschválili návrh poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), aby sa prípadné nižšie dôchodky z druhého piliera dorovnávali z rezervného fondu solidarity, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. Podporu Národnej rady SR nezískal ani pozmeňujúci návrh poslancov Jozefa Kollára, Martina Chrena, Juraja Miškova a Daniela Krajcera, aby sa vytvoril fond dôchodkovej rezervy. V tomto fonde by boli podľa jeho návrhu uložené finančné prostriedky, ktoré vrátia odídenci z druhého piliera na účet Sociálnej poisťovne. Tieto zdroje by sa pritom mohli použiť na vyplácanie starobných dôchodkov najskôr 15. júna 2020, teda až po piatich rokoch od skončenia možnosti vystúpiť z druhého piliera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona