Druhý pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov

NETKY.SK • 3 September 2012, 07:13 • 2 min
Druhý pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov

Druhý pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov

slovakia

left justify in out

imgDruhý dôchodkový pilier je oddnes otvorený na päť mesiacov, do konca januára budúceho roka. Došlo tak už k tretiemu otvoreniu kapitalizačného piliera počas jeho existencie. Tak ako aj toto, aj predchádzajúce dve otvorenia zrealizovala vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Slováci, ktorí sa rozhodnú do systému vstúpiť by mali podpísať zmluvu s nimi vybranou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Naopak tí, čo chcú vystúpiť, musia najneskôr do posledného januárového dňa doručiť na ústredie alebo pobočku Sociálnej poisťovne písomnú žiadosť o výstup.

Tlačivo žiadatelia nájdu na internetovej stránke poisťovne, pričom má byť k dispozícii aj na jej jednotlivých pobočkách. "Všetkých záujemcov o výstup upozorňujeme, že žiadosť musí byť doručená SP najneskôr do 31. januára 2013. Nestačí ak ju podajú 31. januára 2013 na pošte," dodáva Marian Škotka z poisťovne.

Dôvodom otvorenia sú podľa ministerstva práce zmeny, ku ktorým pristúpilo v kapitalizačnom pilieri. Najzásadnejšou je zníženie odvodu. Súčasných deväť percent je od dnes nahradených štyrmi percentami s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovo zvýhodnené sú však len dve percentá navyše.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona