Druhý najmocnejší muž v KĽDR bol zbavený všetkých funkcií!

NETKY.SK • 9 December 2013, 06:22 • 2 min
Druhý najmocnejší muž v KĽDR bol zbavený všetkých funkcií!

SOUL - Severná Kórea dnes potvrdila, že generál Čang Song-tchek, ktorý bol až doteraz považovaný za druhého najmocnejšieho muža v krajine, prišiel o všetky funkcie v štáte. Informovali o tom agentúry Reuters a Sinchua.

slovakia

left justify in out

Severokórejská agentúra KCNA uviedla, že dôvodom, prečo Čang upadol do nemilosti, boli podľa rozhodnutia politbyra Strany pracujúcich "trestné činy".

"Čang a jeho stúpenci sa dopustili trestných činov, z ktorých sa zastavuje rozum, a spôsobili obrovskú škodu našej strane a revolúcii," uvádza sa vo vyhlásení politbyra, ktoré sprostredkovala agentúra KCNA.

Generál Čang Song-tchek, považovaný za sivú eminenciu komunistického režimu, prišiel predovšetkým o funkciu podpredsedu Národnej obrannej komisie KĽDR, na čele ktorej stojí samotný vodca Kim Čong-un. Agentúra Associated Press citovala severokórejské štátne médiá, podľa ktorých si Čang zapríčinil svoje odvolanie tým, že zneužíval moc, bol zapletený do korupcie, udržiaval nepatričné vzťahy so ženami, užíval drogy a počas liečby v zahraničí navštevoval kasína. O odvolaní Čanga informovali už 3. decembra predstavitelia juhokórejskej Národnej spravodajskej služby (NIS) na neverejnom zasadnutí parlamentu v Soule. Služba dospela k tomuto záveru po verejnej poprave dvoch Čangových najbližších spolupracovníkov, od ktorej sa generál neobjavil na verejnosti.

Čang Song-tchek je strýkom vodcu a manželom sestry bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila. Zohral kľúčovú úlohu v období Kim Čong-ilovej choroby a jeho úmrtia a pri následnom nástupe jeho syna Kim Čong-una.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies