Druhý deň protestov v St. Louis sa skončil zrážkami s políciou a rozbíjaním výkladov

NETKY.SK • 17 September 2017, 10:14 • 2 min
Druhý deň protestov v St. Louis sa skončil zrážkami s políciou a rozbíjaním výkladov

ST. LOUIS - V americkom St. Louis pokračovali v sobotu večer už druhým dňom nepokoje po kontroverznom oslobodení policajta, ktorý zabil Afroameričana.

slovakia

left justify in out

Hoci pôvodne ohlásená demonštrácia sa skončila pokojne a organizátori vyzvali ľudí, aby sa rozišli do svojich domovov a vrátili sa na ďalší pokojný protest v nedeľu, málo početná skupinka radikálnych demonštrantov si nedala povedať a v protestoch pokračovala.

K zrážkam s políciou došlo v sobotu krátko pred jedenástou večer miestneho času, teda v nedeľu ráno pred šiestou nášho času v univerzitnej štvrti, na bulvári, ktorý je preplnený barmi, reštauráciami a hudobnými klubmi. Po tom, čo tvrdé jadro demonštrantov neuposlúchlo výzvy polície na rozchod, zasiahli proti protestujúcim policajní ťažkoodenci.

Demonštranti na úteku rozbíjali okná a výklady a hádzali na policajtov rôzne predmety, ktoré im prišli pod ruku, od smetných košov až po plastové fľaše. Na televíznych záberoch bolo vidno aj niekoľko ľudí, ktorých policajti odvádzali v putách. Počet zatknutých vak zatiaľ nie je známy, rovnako ani to, či pri zrážkach medzi políciou a demonštrantmi nebol niekto zranený.

Protesty vyvolalo rozhodnutie sudcu prepustiť na slobodu bez obvinenia bývalého policajta Jasona Stockleyho, ktorý v roku 2011 zastrelil po automobilovej naháňačke Afroameričana. Policajt tvrdil, že ho zastrelil v sebaobrane, keďže obeť mala pri sebe zbraň. Podľa obžaloby však zbraň do auta obete umiestnil až následne Stockley. Policajta začali stíhať až po šiestich rokoch, konkrétne po tom, keď sa na verejnosť dostalo video zo zásahu, na ktorom hovorí, že ide "zastreliť toho vyj**anca".

V piatok krátko po vynesení oslobodzovacieho rozsudku v prípade Stockleyho vyšli do ulíc St. Louis stovky nahnevaných ľudí, prevažne Afroameričanov, a pri následných zrážkach s políciou utrpelo zranenia 11 policajtov a 33 demonštrantov bolo zatknutých.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies