Druhý deň megaprocesu: Cupper a Trajter vinu popierajú

NETKY.SK • 21 Január 2015, 14:27 • 2 min
Druhý deň megaprocesu: Cupper a Trajter vinu popierajú

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes pokračovalo hlavné pojednávanie so siedmimi obžalovanými, ktorých špeciálna prokuratúra viní zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a tiež zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

slovakia

left justify in out

Údajný šéf gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, je na úteku, rovnako ako Martin Bihari, známy pod prezývkou Rus, koná sa voči nim ako ušlým. Ďalší obžalovaný Jozef Roháč, prezývaný Potkan, požiadal senát ŠTS ešte minulý štvrtok (15.1.), aby pojednával v jeho neprítomnosti. Na lavici obžalovaných tak sedí štvorica Alojz Kromka, Ivan Cupper, Marek Trajter a Martin Kováč.
     

Práve Martin Kováč, ktorého obžaloba viní z účasti na vražde Deáka a členstva v zločineckej skupine, urobil v utorok (20.1.) nečakané vyhlásenie o svojej vine. V jeho prípade sa už nebude vykonávať žiadne dokazovanie, ide len o výšku trestu.
     

V druhý deň megaprocesu vypovedal Ivan Cupper, ktorý sa mal podľa obžaloby ako člen zločineckej skupiny podieľať na vraždách R. Diniča, Piliara a Deáka.
     

"Keď sa s niekým kamarátim, ešte nemusím byť členom organizovanej skupiny. Som nevinný," reagoval Ivan Cupper. Ako tvrdí, nebol pri nijakej vražde, ani ako strelec, ani ako človek, ktorý mal obeť sledovať. Dodal tiež, že v čase vraždy Deáka bol so synom na hokeji, na čo má aj svedkov. Na otázky odmietol odpovedať, čítali sa jeho výpovede z prípravného konania.
     

Podnikateľ Marek Trajter je podľa obžaloby mužom, ktorý si mal vraždu Deáka objednať a za jej vykonanie zaplatiť 10 miliónov slovenských korún. Motívom mali byť peniaze, ktoré mu údajne Deák dlhoval, prípadne snaha získať Deákov podiel, ktorému mala patriť časť budovy na Kollárovom námestí v Bratislave.
     

"K Romanovi som prechovával rešpekt. Od roku 1996 sme už nemali žiadne spoločné obchodné aktivity. Nemal som, aké peniaze od neho žiadať. Tento motív nemá žiadny racionálny základ, rovnako ani snaha získať Deákov podiel. On sa ho chcel zbaviť, mohol som ho od neho pokojne kúpiť. Nebol predložený ani jeden objektívny dôkaz, že by som profitoval z jeho smrti," uviedol Marek Trajter. Tvrdí, že je nevinný.
     

Ako tiež dodal, nie je problém zmapovať jeho obchodné aktivity a vie preukázať pôvod svojho majetku v hodnote 30 miliónov eur.
     

Podobne, ako v utorok Alojz Kronka, obžalovaný z účasti na vražde Alojza Házyho, aj on poukázal na rozpory vo svedeckých výpovediach a svedkov nazval kajúcnikmi, ktorí si účelovými výpoveďami zabezpečujú beztrestnosť alebo zníženie trestu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies