Druhé kolo volieb: V piatich krajoch si dnes ľudia volia županov

NETKY.SK • 23 November 2013, 11:39 • 2 min
Druhé kolo volieb: V piatich krajoch si dnes ľudia volia županov

BRATISLAVA - V piatich samosprávnych krajoch sa dnes o 7.00 h opäť otvorili volebné miestnosti. Začalo sa druhé kolo volieb predsedov krajov. Hlasujú obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja.

slovakia

left justify in out

V týchto krajoch sa totiž predsedu neporadilo zvoliť v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami (9.11.). Volebné miestnosti zostanú dnes otvorené do 22.00 h. Do ukončenia hlasovania platí volebné moratórium.

V Bratislavskom kraji bojujú o kreslo predsedu súčasný šéf Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) a Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Post predsedu Trnavského kraja by chcel opäť získať Tibor Mikuš, ktorý kraj vedie aj v súčasnosti. V druhom kole si zmeria sily s predsedom SMK Józsefom Berényim. Mikuš kandiduje ako nezávislý, podporuje ho napríklad Smer-SD a SNS. Berényi kandiduje za SMK a OKS a podporuje ho aj Most-Híd.

V Nitrianskom kraji sa v súboji o kraj zišli súčasný šéf Milan Belica kandidujúci za Smer-SD a Tomáš Galbavý, za ktorým stojí široká pravicová koalícia (SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA). Košickému kraju by aj naďalej rád šéfoval Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorému v druhom kole konkuruje Rudolf Bauer (KDS). V Banskobystrickom kraji zvádza súboj o kreslo predsedu súčasný šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK, KDH), ktorého podporuje aj časť pravice, s Marianom Kotlebom (ĽS-NS).

Voliči hlasujú tak, že krúžkujú svojho favorita. Ak mu chce volič odovzdať hlas, musí byť v čase volieb v mieste trvalého bydliska, tiež by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz. Tým sa totiž musí preukázať volebnej komisii. V druhom kole zvíťazí ten kandidát, ktorý získa najväčší počet platných hlasov. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach. Prvé by mali byť známe po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia.

Hlasovanie sa začalo bez problémov, všade sa volí od 7. h

Voľby do vyšších územných celkov sa v piatich krajoch, v ktorých sa dnes koná druhé kolo hlasovania, začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h. Do ukončenia hlasovania platí volebné moratórium. Na poriadok dohliada aj polícia.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa dnes bude zaoberať došlými podnetmi. Podľa zapisovateľky Evy Chmelovej prišli zatiaľ tri. "Týkajú sa najmä vedenia volebnej kampane, predbežného zverejňovania výsledkov," priblížila. ÚVK sa bude zaoberať aj podnetmi získanými z kontrolnej činnosti, ktorú vykonáva v ranných hodinách.

Druhé kolo volieb sa koná v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. V týchto krajoch sa totiž predsedu neporadilo zvoliť v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami (9.11.). Žilinský, Prešovský a Trenčiansky kraj spoznali svojich nových šéfov už v prvom kole. Voliči hlasujú tak, že krúžkujú svojho favorita. Ak mu chce volič odovzdať hlas, musí byť v čase volieb v mieste trvalého bydliska, tiež by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz. Tým sa totiž musí preukázať volebnej komisii. V druhom kole zvíťazí ten kandidát, ktorý získa najväčší počet platných hlasov.

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach - www.statistics.sk, www.volbsr.sk. Prvé by mali byť známe po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, Chmelová predpokladá, že v nedeľu dopoludnia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies