Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať 21. decembra

NETKY.SK • 8 December 2014, 18:34 • 2 min
Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať 21. decembra

TUNIS - Druhé kolo prvých demokratických prezidentských volieb v Tunisku sa uskutoční 21. decembra. V pondelok o tom informovali príslušné úrady.

slovakia

left justify in out

Proti sebe sa postavia politický veterán a predstaviteľ bývalého autokratického režimu al-Bádží Káid as-Sabsí a dočasný prezident a bývalý ľudskoprávny aktivista Munsif Marzúkí. Prvé kolo v novembri vyhral as-Sabsí zo sekulárnej strany Hlas Tuniska, ktorého podporilo vyše 39 percent voličov. Marzúkí si zabezpečil 33 percent hlasov. 

 

Osemdesiatsedemročný as-Sabsí, ktorý pôsobil už za vlády autokratického lídra Zajna al-Ábidína bin Alího ako predseda parlamentu a ešte predtým ako minister zahraničných vecí, sľubuje, že spraví z Tuniska sekulárny a moderný štát. Marzúkí tvrdí, že as-Sabsího víťazstvo by bolo porážkou revolúcie, ktorá bin-Alího zvrhla. Zároveň varuje pred návratom vlády jednej strany. Prezidentské voľby nasledujú po októbrových parlamentných voľbách, v ktorých získala najviac kresiel práve as-Sabsího strana Hlas Tuniska (Nidáa Túnis). Voľba hlavy štátu je ďalším krokom v rámci prechodu k demokracii po januárovom schválení novej ústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona