Druhé kolo parlamentných volieb v Gruzínsku poznačila nízka účasť

NETKY.SK • 31 Október 2016, 06:30 • 2 min
Druhé kolo parlamentných volieb v Gruzínsku poznačila nízka účasť

TBILISI - V Gruzínsku sa dnes konalo druhé kolo parlamentných volieb, ktoré poznamenala nízka účasť. Hlasy prišlo odovzdať len 37,5 percenta oprávnených voličov, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ústredná volebná komisia v priebehu dňa nedostala hlásenia o vážnejších porušeniach volebných pravidiel; výsledky hlasovania zatiaľ nezverejnila.

 

V prvom kole volieb z 8. októbra zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen (GD) s vyše 20-percentným náskokom pred liberálnou opozíciou a so ziskom 67 kresiel v 150-člennom parlamente.

 

O 50 kreslách sa však rozhodovalo až v dnešnom druhom kole. Išlo o volebné obvody, v ktorých žiaden z kandidátov nezískal väčšinu hlasov.

 

O 77 poslaneckých mandátoch sa rozhodovalo na základe pomerného volebného systému a straníckych kandidátok, zatiaľ čo zvyšných 73 sa volilo priamo v jednomandátových obvodoch.

 

Očakáva sa, že Gruzínsky sen uspeje aj v druhom kole volieb a posilní tak svoju kontrolu nad parlamentom. Strana by eventuálne mohla získať aj dvojtretinovú väčšinu, ktorá by jej umožnila meniť ústavu.

 

Najsilnejším konkurentom GD je opozičné Zjednotené národné hnutie (UNM) bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. To však v prvom kole získalo len 27 percent hlasov a 27 parlamentných kresiel.

 

Obe dominantné gruzínske strany sú za prozápadné smerovanie krajiny a o jej začlenenie do EÚ a v eventuálne aj do NATO. Vládny Gruzínsky sen sa však zároveň snaží o zlepšenie napätých vzťahov so susedným Ruskom.

 

Do parlamentu sa v prvom kole dostala so šiestimi kreslami už len Proruská Aliancia patriotov Gruzínska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies