Druhá voľba generálneho prokurátora bola podľa strany SaS nelegitímna

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 14:54 • 2 min
Druhá voľba generálneho prokurátora bola podľa strany SaS nelegitímna

BRATISLAVA - Druhú voľbu na generálneho prokurátora považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za nelegitímnu, podľa pravidiel právneho štátu sa druhý krát voliť nemalo. Povedal to dnes v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik (SaS).

slovakia

left justify in out

"Nevravím, že bola voľba ilegálna, no podľa pravidiel právneho štátu, pokiaľ nie sú doteraz splnené pravidlá týkajúce sa Jozefa Čentéša, nemalo sa ďalej pokračovať," uviedol. Ide o to, či prezident konal v prípade Jozefa Čentéša v súlade s ústavou a s jej výkladom. "Podávali sme preto žalobu na Ústavný súd na Ivana Gašparoviča, pretože veľmi hrubo a vedome porušil Ústavu Slovenskej republiky," dodal. Je tu podľa neho vidieť kooperáciu medzi vládnou väčšinou a Ústavným súdom, ktorý dvakrát znemožnil rozhodovať vo veci. "Sme v situácii, keď sa účelovo dosiahlo, aby Jozef Čentéš generálnym prokurátorom nebol. Prezident porušil ústavu, aj Ústavný súd porušil pravidlá, pričom bolo urobené všetko preto, aby sa ním stal Jaromír Čižnár," vysvetlil. Poslanec Róbert Madej za Smer-SD tvrdí, že ide o kandidáta, ktorý nebol vymenovaný do funkcie generálneho prokurátora. Žiadnemu článku Ústavy jeho voľba podľa Madeja neodporovala. "Pokiaľ ide o legitímnosť, vnímam to skôr ako frázy zo strany opozície. Ako legitímna bola voľba Čentéša, keď si poslanci vtedy fotili volebné lístky či keď boli vtedajší pravicoví poslanci vydieraní, ako aj keď vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík obchádzal rozhodnutie Ústavného súdu?" poznamenal v relácii. Pokiaľ ide o existenciu dvoch generálnych prokurátorov, Madej to zásadne odmieta. "Slovensko nemôže mať dvoch generálnych prokurátorov," uviedol. Režim obsadzovania postu generálneho prokurátora pozostáva z dvoch fáz. Prvá je voľba kandidáta, druhá je jeho vymenovanie prezidentom. "Určite sa všetci zhodneme, že žiadna prekážka nebola. Parlament generálneho prokurátora voliť mohol," poznamenal Róbert Madej. Faktom podľa jeho slov zostáva, že miesto generálneho prokurátora na Slovensku nie je obsadené viac ako dva roky. Na jednej strane si môžme klásť za vinu, že to trvá veľmi dlho, pretože existujú určité pochybenia zo strany pravice, druhá vec je, že prečo sa to celé deje takýmto spôsobom. "Po dva a pol roku treba nájsť riešenie. Máme za to, že sa skončilo návrhové oprávnenie ohľadne prvého kandidáta, preto volila národná rada druhého," doplnil. Pokiaľ ide novozvoleného, resp. nového kandidáta na generálneho prokurátora, voľbe Jaromíra Čižnára podľa Madeja nič nebránilo, žiadna ústavná prekážka. Pre NR SR bola podľa jeho názoru odmietnutím prvého kandidáta vec skončená, tým, že ho prezident odmietol, skončilo sa to. "Nie je ústavná prekážka na to, aby prezident Ivan Gašparovič vymenoval kandidáta, ktorého zvolila národná rada. Prezident má teraz svoj čas a rozhodne sa podľa vlastného posúdenia," doplnil poslanec Madej.

"Rešpektujeme to, že jednotliví ústavní činitelia konajú v rámci svojich kompetencií. No keď ich prekročia, kričíme," povedal Poliačik v relácii Sobotné dialógy. Zároveň dodal, že keď budú splnené všetky požiadavky ústavy, budú to musieť rešpektovať a vyrovnať sa s tým. "No aj tak si myslím, že tento príbeh sa nemôže skončiť dobre. Obávam sa, že jedného pekného dňa sa dočkáme z Európskeho súdu toho, že v prípade Jozefa Čentéša boli porušené pravidlá," doplnil. Kolegovia z pravice si všetko zavinili podľa Madeja sami. Pred dvoma mesiacmi sa chcel predseda vlády Robert Fico s nimi stretnúť a vyriešiť voľbu generálneho prokurátora. "No pravica sa sedem hodín hádala, či na stretnutie vôbec ísť. Nakoniec pozvanie odmietla," priblížil s tým, že toto bremeno museli teda prevziať oni. Generálnym prokurátorom sa nemôže stať ktokoľvek. Podľa neho to môže byť len prokurátor, jeden z ich radov. "Preto sme chceli nájsť človeka, ktorý má v ich radoch autoritu. Čižnár je neúprosný, je to veľký odborník s bezchybnou praxou. Celý život robí v prokuratúre a žiadne pochybenie sa s ním nespája," povedal. Prokurátor má byť hlavne nezávislý s dlhodobou praxou, ktorá je zárukou toho, že bude svoju funkciu vykonávať nezávisle. Akokoľvek zmenia podľa Martina Poliačika pravidlá, generálny prokurátor môže inému prokurátorovi vziať spis, ukončiť kauzu či vyšetrovanie. "Žiadny prokurátor na Slovensku nie je taký nezávislý, aby mohol nejakú politickú kauzu dotiahnuť do konca. Aj keď budeme hovoriť o sprísňovaní pravidiel, jediný človek môže rozhodnúť o politickej kauze," poznamenal poslanec NR SR Martin Poliačik. Nie je podľa jeho slov možné hovoriť o boji proti korupcii. "Tu je vidieť politizáciu v priamom prenose, ako aj účelovú spoluprácu všetkých nominantov tak, aby sa veci diali alebo nediali," doplnil. Podľa neho je v poriadku diskutovať o tom, aké má generálna prokuratúra postavenie, či máme mať prokuratúru alebo štátne zastupiteľstvo, ako aj o miere nezávislosti prokurátorov. "V momente, keď by takáto diskusia prebehla a na ňu by nadviazala nejaká veľká systémová zmena, napríklad zmena z prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, a na túto situáciu v SR čakáme, keď by mal byť zlodej alebo darebák v strehu," poznamenal Poliačik. U nás to tak nie je, strana Smer-SD má monopol, má svojho kandidáta všade. Máme naspäť vládu jednej strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies