Druhá správa EÚ o boji proti obchodovaniu s ľuďmi odkryla tisíce obetí

NETKY.SK • 4 December 2018, 15:33 • 2 min
Druhá správa EÚ o boji proti obchodovaniu s ľuďmi odkryla tisíce obetí

BRUSEL - Európska komisia (EK) predložila v utorok svoju druhú správu o pokroku dosiahnutom v boji proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorá zdôrazňuje hlavné trendy v oblasti obchodovania s ľuďmi a načrtáva ďalšie problémy, ktorými sa Európska únia a jej členské štáty musia prioritne zaoberať.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos v správe pre médiá upozornil, že tisíce ľudí sú každoročne v EÚ obeťou obchodovania s ľuďmi a "deje sa to pod našimi očami". Obeťami sú ženy, deti, občania EÚ aj občania tretích krajín.

 

"Je tu naliehavá potreba ukončiť kultúru beztrestnosti páchateľov. Je načase, aby orgány činné v trestnom konaní a justičné orgány v členských štátoch ešte viac zintenzívnili spoluprácu a presadzovali existujúce právne predpisy s cieľom dolapiť tých, ktorí sú zapojení do týchto neľudských zločinov a ponúknuť obetiam účinnú ochranu," vysvetlil komisár.

 

Koordinátorkou EÚ pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi je Myria Vassiliaduová. Nominovaná bola eurokomisiou a jej úlohou je koordinovať činnosť medzi inštitúciami EÚ v tejto oblasti.

 

Podľa jej slov obsah druhej správy o pokroku v boji proti obchodovaniu s ľuďmi je na jednej strane povzbudivý (najmä pokiaľ ide o cezhraničnú spoluprácu), na druhej strane vyvoláva obavy.

 

"Veľa sa už dosiahlo, ale naším konečným cieľom musí byť odstránenie tohto zločinu, dlžíme to obetiam. Máme bohatú zbierku nástrojov na úrovni EÚ, ktorá čaká na plnú implementáciu a má zabezpečiť, aby žiadne obete obchodovania s ľuďmi nezostali neviditeľné," uviedla.

 

 

Správa EK upozornila, že v rokoch 2015-2016 bolo 20.532 mužov, žien a detí zaregistrovaných ako obete obchodovania s ľuďmi v EÚ. Skutočný počet je pravdepodobne vyšší, keďže mnohé obete zostávajú skryté. Najzraniteľnejšiu kategóriou obchodovania s ľuďmi sú ženy a dievčatá (68 percent), kým deti predstavujú 23 percent registrovaných obetí.

 

Najrozšírenejšou formou obchodovania s ľuďmi je za účelom sexuálneho zneužívania (56 percent), po ktorej nasleduje obchodovanie s ľuďmi za účelom vykorisťovania prácou (26 percent).

 

Komisia skonštatovala, že úroveň trestného stíhania a odsúdenia vinníkov je nízka, keď v EÚ bolo v sledovanom období len 5979 trestných stíhaní s 2927 odsúdeniami, pričom iba 18 osôb bolo odsúdených za vedomé využívanie služieb poskytovaných obeťami.

 

Správa poukázala aj na vyššiu mieru obchodovania s ľuďmi v rámci členských štátov a zameranie sa na mladšie obete a osoby so zdravotným postihnutím. Poukázala aj na používanie internetu a sociálnych médií na nábor obetí a zvýšené riziko obchodovania s ľuďmi v súvislosti s migráciou.

 

Komisia načrtla niekoľko prioritných oblastí, na ktoré sa majú členské štáty EÚ sústrediť v rámci účinnejšieho boja proti obchodovaniu s ľuďmi: zlepšenie zberu údajov, pokiaľ ide o pohlavie, vek, formy vykorisťovania, občianstvo obetí a páchateľov, dôraznejší boj proti beztrestnosti (kriminalizácia tých, ktorí vedome využívajú služby poskytované obeťami obchodovania s ľuďmi), koordinovaná reakcia, čiže posilnenie nadnárodnej spolupráce v oblasti presadzovania práva a súdnictva, spolupráca s krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ, a zabezpečenie prístupu obetí k spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies