Druckerovi má v zdravotníctve radiť bývalý člen Zajacovho tímu Szalay

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 13:30 • 2 min
Druckerovi má v zdravotníctve radiť bývalý člen Zajacovho tímu Szalay

BRATISLAVA - Novou posilou tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) má byť od júla šéf Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay.

slovakia

left justify in out

"Počítam s pánom Szalayom v rámci Inštitútu zdravotnej politiky," potvrdil dnes pre TASR Drucker. Inštitút je sekciou ministerstva, riešil napríklad výstavbu novej nemocnice v Bratislave či reformu primárnej starostlivosti.

 

O Szalayovi minister uvažuje aj ako o prípadnom šéfovi Inštitútu zdravotnej politiky. Jeho meno je v hre spolu s Martinom Smatanom, ktorý tam pôsobí ako projektový manažér. Súčasný riaditeľ Ivan Poprocký by tam mal naďalej ostať pôsobiť pri realizácii projektov.

 

Szalay bol okrem iného členom reformného tímu exministra Rudolfa Zajaca. Jeho reformu predstavitelia Smeru-SD, ktorý nominoval Druckera na post ministra, viackrát kritizovali. Rovnako Szalay viackrát kritizoval predchádzajúce vedenie rezortu nominantmi Smeru. S Druckerom sa už na ministerstve pracovne stretol, za vlády Ivety Radičovej pôsobili obaja ako poradcovia vtedajšieho ministra Ivana Uhliarika (KDH).

 

Drucker doteraz námietky k Szalayovmu angažovaniu v rezorte nezaznamenal. "Myslím si, že aj jeho názor a jeho skúsenosti môžu obohatiť tím. Mne vôbec neprekáža, že sú to možno trošku názory, ktoré nebudeme úplne všetky vedieť implementovať, ale mali by byť hybnou silou toho aby, sme riešili niektoré veci," povedal.

 

Má pocit, že na potrebe zmien v zdravotníctve existuje širokospektrálna zhoda. "Aj to, že sa rezort zdravotníctva nazval ako keby v krízovom riadení, vytvára priestor, aby sme počúvali rôzne typy názorov, aj také, s ktorými nemusíme prvoplánovo súhlasiť, ale pre obohatenie dobrého riešenia je to dôležité," poznamenal Drucker.

 

Dohodu s ministrom Szalay zatiaľ podpísanú nemá. "Dohodli sme sa, že sa asi dohodneme," reagoval pre TASR. Do rezortu by chcel priniesť hlavne poriadok v dátach. "Čokoľvek chcete robiť, musíte to merať, vyhodnocovať a na základe dôkazov prijímať rozhodnutia," poukázal. Názorové nezhody na základe doterajších Druckerových vyjadrení podľa svojich slov nezaznamenal. "Sme v pomerne veľkej zhode," doplnil.

 

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva Druckera, aby prehodnotil nomináciu Tomáša Szalaya na post šéfa IZP. Informoval o tom vo štvrtok predseda LOZ Peter Visolajský. Spomínaný inštitút je sekciou Ministerstva zdravotníctva SR, venuje sa analyticko-strategickým úlohám v rezorte.


LOZ podľa Visolajského dlhodobo upozorňuje, že dôležité posty na ministerstve zdravotníctva by mali zastávať osoby, ktoré nie sú prepojené s niektorou z finančných skupín pôsobiacich v slovenskom zdravotníctve. "Považujeme to za legitímnu požiadavku, ktorá znižuje pravdepodobnosť zvýhodňovanie jedného účastníka slovenského zdravotného systému pred ostatnými," zdôvodnil Visolajský.


Podľa predsedu LOZ má Szalay dokázateľné majetkové a zamestnanecké prepojenie s finančnou skupinou Penta. "Chceli by sme ministra zdravotníctva upozorniť, že existujú pochybnosti o jeho nezávislosti. Dokazuje to skutočnosť, že spoločnosť KLIENT PRO SK, s.r.o., kde bol spoločníkom aj Tomáš Szalay, odkúpila firma ProHealth, a.s. patriaca do portfólia zdravotníckych firiem finančnej skupiny Penta," argumentoval Visolajský. Podľa neho Szalay v súčasnosti naďalej pracuje pre spoločnosť KLIENT PRO SK i keď je už vlastnená finančnou skupinou.


Visolajský zdôraznil, že analytické a štatistické výstupy o stave slovenského zdravotníctva sú na veľmi nízkej úrovni, nielen podľa názoru LOZ, ale aj podľa ostatných predstaviteľov odbornej verejnosti. "Inštitút zdravotnej politiky má veľký potenciál na vykonávanie nezávislej analytickej práce pre naše zdravotníctvo. Kvalitná analytická práca je pre slovenské zdravotníctvo viac než potrebná. Je však nevyhnutné, aby bola nezávislá," uzavrel Visolajský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies