Drucker: V boji o EMA sa nevzdáme, hoci kritériá na jej získanie budú prísne

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 17:40 • 2 min
Drucker: V boji o EMA sa nevzdáme, hoci kritériá na jej získanie budú prísne

BRATISLAVA - Slovensko sa už začína pripravovať na kandidatúru v súvislosti s presídlením Európskej liekovej agentúry (EMA). Povedal to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) na štvrtkovej (6.4.) parlamentnej Hodine otázok. Pracuje na tom medzirezortná pracovná skupina, dáva dokopy podklady. Jej gestorom je rezort zdravotníctva, ktorý spolupracuje s ministerstvom zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Drucker už dávnejšie avizoval, že Slovensko by sa chcelo stať sídlom EMA. Agentúra sa totiž bude musieť z Londýna presťahovať v dôsledku brexitu. Momentálne sa čaká na oficiálne zverejnenie kritérií zo strany Európskej komisie.

 

Minister zdravotníctva predpokladá, že zverejnené kritériá budú prísne, "no sme odhodlaní ich splniť". Slovensko chce začať komunikáciu v prospech našej kandidatúry na summite Európskej únie "27", ten sa má uskutočniť koncom apríla.

 

Slovenská republika sleduje situáciu v ostatných krajinách, ktoré prejavili záujem o získanie EMA. V niektorých vidí silných adeptov.

 

Prednosť v boji o agentúru by zrejme mali dostať tie členské štáty, v ktorých ešte žiaden úrad ani agentúra EÚ nesídli, povedal Drucker.

 

"My toto kritérium spĺňame. Navyše sme ekonomicky silná krajina, nachádzame sa v bezpečnom prostredí," uviedol. Vedenie EMA sa však podľa neho vyjadrilo, "že by radšej preferovalo krajinu, ktorá už má skúsenosti s niektorou z európskych agentúr". "My veríme, že podstatné bude pracovať aj na úrovni partnerov, to znamená prostredníctvom rezortu zahraničných vecí presviedčať aj ostatných lídrov," povedal minister.

 

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona