Drucker prijal zástupcov Asociácie nemocníc Slovenska

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 12:03 • 2 min
Drucker prijal zástupcov Asociácie nemocníc Slovenska

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker vo štvrtok prijal zástupcov Asociácie nemocníc Slovenska (ANS).

slovakia

left justify in out

Ako informoval novinárov prezident ANS Marián Petko, s ministrom otvorili niekoľko tém, pričom sa dohodli, že v krátkom čase budú v diskusii pokračovať.


Zástupcovia ANS prebrali okrem iného s ministrom financovanie zdravotníctva v tomto roku, predovšetkým nemocníc. Venovali sa aj systému DRG a elektronizácii zdravotníctva (eHealth), témou boli aj medicínske štandardy. "Veľmi dôležitou témou bola stratifikácia nemocníc (rozdelenie, kategorizovanie - pozn. red.) a ako ďalej s nemocnicami," uviedol Petko.


Prezident asociácie taktiež ministrovi pripomenul, že je potrebných 95 miliónov eur pre celý rezort na to, aby bol systém v tomto roku stabilný. ANS na to upozorňovala už koncom minulého roka. "Minister si vypočul našu argumentáciu. Máme zmluvy so zdravotnými poisťovňami, so súkromnými na prvé štyri mesiace a so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na deväť mesiacov," povedal Petko.


Ako však upozornil, súkromné zdravotné poisťovne avizovali, že ak nenastane dofinancovanie alebo presun peňazí v zdravotníctve, k 1. máju tohto roka pristúpia k zníženiu platieb. "To znamená, znížili by nám platby za hospitalizácie, za výkony, čo by znamenalo pre nemocnice obrovský problém," vysvetlil Petko. ANS chce preto v najbližšom čase rokovať so súkromnými zdravotnými poisťovňami.


Asociácia tlmočila aj svoje požiadavky v oblasti platieb za diagnózu (DRG). "Nesúhlasíme so základnou sadzbou tak, ako bola zadefinovaná, pretože je rozdelená na päť typov nemocníc a zákon pozná len nemocnice všeobecné a špecializované. Po druhé nebolo to prerokované na riadiacom výbore, nebolo ani prezentované z čoho sa skladá základná sadzba. To znamená či sú v tom odpisy, či sú v tom spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky," vysvetlil Petko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies