Drucker preverovanie možných podvodov s liekmi zatiaľ nekomentuje

NETKY.SK • 16 November 2016, 17:29 • 2 min
Drucker preverovanie možných podvodov s liekmi zatiaľ nekomentuje

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nebude komentovať konanie orgánov činných v trestnom konaní. Takto reagoval na informáciu, že elitní policajti začali vyšetrovať možné podvody s liekmi a preverujú člena kategorizačnej komisie. Tá rozhoduje o tom, ktorý liek bude alebo nebude platený z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

O preverovaní člena komisie hlbšie informácie nemá. "Ak policajti oficiálne podajú takúto správu, budem k tomu vedieť zaujať stanovisko," povedal Drucker.

 

Na preverovanie člena kategorizačnej komisie Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) dnes ako prvý upozornil denník Sme. Potvrdila mu to samotná NAKA aj Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten anonymné trestné oznámenie zaevidoval začiatkom októbra a odstúpil ho polícii. Oznámenie sa podľa hovorkyne ÚŠP Jany Tökölyovej "týka človeka, ktorého do funkcie nominovala Union zdravotná poisťovňa". Jediným jej nominantom je Tomáš Tesař, v zdravotnej poisťovni je šéfom komisie pre liekovú politiku, upozornil denník. "NAKA sa zaoberá v procese preverovania aj týmto anonymným trestným oznámením na zamestnanca ZP Union," povedal pre denník hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

 

Union zdravotná poisťovňa si nie je vedomá "žiadneho porušenia Tesařových povinností v kategorizačnej komisii". "Naopak, vieme, že upozornil na viacero prípadov, v ktorých hrozilo neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov pri kategorizácii liekov," povedala pre TASR Elena Májeková, členka predstavenstva Union ZP.

 

Šlo podľa nej napríklad o medializovaný prípad lieku Vargatef. "Kategorizačná komisia ho schválila, hoci nespĺňal podmienku nákladovej efektivity, práve preto sme podali žalobu na Krajský súd v Bratislave, aby preskúmal rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o zaradení lieku do kategorizácie," dodala Májeková. O začatí vyšetrovania Tesařa ešte v zdravotnej poisťovni nedostali žiadnu oficiálnu informáciu.

 

Tesař sa koncom septembra vzdal funkcie člena pracovnej skupiny pre farmakoekonomiku. Drucker ho preto 28. septembra z tejto funkcie odvolal. "Neviem, akú mal na to motiváciu," povedal minister.

 

Tesař nevie o trestnom oznámení, povedal pre Sme. Z Národnej kriminálnej agentúry či Úradu špeciálnej prokuratúry ho podľa neho ešte nik nekontaktoval. Za nepravdu označil, že mal po dohode s niekdajším šéfom kategorizačnej komisie Rastislavom Pullmanom ovplyvňovať, ktorý liek bude preplácaný z verejného zdravotného poistenia.

 

Nezrovnalosti v kategorizácii liekov nedávno riešilo ministerstvo zdravotníctva. Preverovali lieky, pri ktorých sa nemalo vykonať zo zákona povinné posúdenie ich nákladovej efektivity. Ide teda o posúdenie, či prínos lieku pre zdravie pacienta je primeraný sume, ktorou sa prepláca z verejného zdravotného poistenia.

 

Rezort medzi nimi našiel dva lieky, ktorým bolo schválené preplácanie zo zdravotného poistenia, hoci nemali urobenú nákladovú efektivitu. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker podal koncom augusta trestné oznámenie na neznámeho páchatelia pre podozrenie, že sa pri tomto procese nedodržali zákonné podmienky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona